Після реставрації на площу Соборну повернули скульптуру святого Яна з Дуклі

2395 0
Впродовж двох років фахівці проводили ремонтні роботи, спрямовані на відновлення та збереження фігури святого.
Фото Paweł Jędrzejczyk

Фото Paweł Jędrzejczyk

Скульптуру святого Яна з Дуклі відреставрували і повернули на криницю Бернардинського монастиря, що на площі Соборній у Львові. Скульптуру відновили у Національному інституті польської культурної спадщини за кордоном.

«Святий Ян з Дуклі повернувся на купол криниці в Бернардинському дворику і далі охоронятиме Львів.. Реставраційні роботи – Тарас Олещук», – повідомила радниця міського голови Андрія Садового з питань охорони історичного середовища Лілія Онищенко.

Що відомо про відновлення скульптури

У 2022 році з метою захисту історичних об’єктів Львова від можливих руйнувань під час воєнних дій металеву фігуру святого Івана Дуклі демонтували з купола колодязя та перевезли в безпечне місце.

Впродовж двох років фахівці з Національного інституту польської культурної спадщини проводили ремонтні роботи, спрямовані на відновлення та збереження фігури святого. Ця фігура не кам’яна, а виготовлена з цинку. Всередині вона порожня. Руки фігури були виготовили окремо та припаяли до тіла. Голову святого Яна з Дуклі прикрашає німб, виготовлений зі сталі. 

Читайте також:Що відомо про скульптуру Святого Яна з Дуклі, яку повернуть на площу Соборну

Чому ця скульптура особлива

Святий Ян з Дуклі, за припущеннями істориків, народився 1414 року у південній частині містечка Дукля (Польща, Підкарпацьке воєводство) у родині заможних міщан. Після навчання у Кракові вступив до Ордену Братів Менших(францисканців), де служив гвардіаном, кустошем та німецьким проповідником.

У 1463 році перейшов до новозакладеного у Львові монастиря бернардинів, де виконував обов’язки проповідника і сповідника до самої смерті.

Його полюбили віряни за його простоту та близькість до народу. Існує легенда, що саме його постать в небі захистила Львів під час облоги військами Богдана Хмельницького і татар у 1648 році. Папою Климентом ХІІ його нарекли патроном Польщі, Литви і Русі. З 1948 pоку розпочався процес канонізації святого, який здійснив папа Іван Павло ІІ у 1997 pоці.

У 1736 році магнати Жевуські для яких Ян з Дуклі був фамільним покровителем, виділили кошти на спорудження барокової колони навпроти церкви у Львові з фігурою святого. Вона зникла з колони близько 1950 року, а на її місці встановили вазу.

За легендою, з місця поховання святого забило джерело, де зробили криницю. Її можна знайти у глибині подвір’я монастиря. Над криницею є ротонда, побудована у 1761 році, у вигляді арочної альтанки з куполом, на якому розміщено скульптуру. Під цим куполом збереглося фрескове зображення чудес, пов’язаних із Яном з Дуклі.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
ТЕГИ: Ян з Дуклі

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!