Покажіть своєму котику Париж. Як подорожувати до ЄС із тваринами

4889 0
Взяти з собою домашнього улюбленця в туристичну поїздку до країн Євросоюзу реально, але процедура підготовки складна і тривала.

«З ким залишити котика/песика?» – думка, що бентежить багатьох перед закордонною поїздкою. Країни Європейського Союзу дозволяють ввозити свійських тварин, хоча до такої поїздки доведеться довго й ретельно готуватися. Tvoemisto.tv розповідає, що потрібно зробити, аби показати вашому улюбленцю Краків і Париж.

Безвізовий режим не вплинув на правила перетину європейського кордону з тваринами: вони однакові для всіх третіх країн та територій, що не входять до Європейського Союзу. Ці правила поділяються на уніфіковані – для всього ЄС, які стосуються ввезення котів, собак та домашніх тхорів (фреток), – та національні, що регламентують ввезення цих та інших тварин до кожної окремої країни ЄС.

Така увага до котів, собак і тхорів пояснюється тим, що саме ці тварини можуть хворіти на сказ. Через це ви не зможете взяти з собою домашнього улюбленця, якщо його вік менший за сім місяців. Важливо починати підготовку завчасно, адже аналізи й вироблення документів може тривати місяці.

Власники повинні виконати такі вимоги та мати при собі такі документи для ввезення цих трьох видів тварин до ЄС:

1.      унікальне маркування тварини у вигляді вживленого під шкіру мікрочіпа-передавача Детальніше про цей пристрій можна дізнатися тут.

2.      вакцинація проти сказу. Тварина у віці від 12 тижнів має бути вакцинована ветеринаром.

3.      довідка про аналіз крові на наявність титру антитіл до вірусу сказу. Єдиною лабораторією в Україні, що входить до переліку сертифікованих лабораторій Європейського Союзу, є Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Зауважмо, що на результат цього аналізу доведеться чекати кілька місяців.

4.      сертифікат про здоров’я тварини.  Домашні тварини для некомерційного переміщення до ЄС мають супроводжуватися сертифікатом (ветеринарний сертифікат мовами країн-членів ЄС). Цей доумент видається прикордонним державним інспектором ветеринарної медицини на підставі ветеринарного свідоцтва Ф-1, виписаного державним лікарем ветеринарної медицини.  Інспектори заповнюють сертифікат та затверджують підписом та печаткою на кожній сторінці.

5.      декларація відповідальної особи/власника тварини. Власник або особа, відповідальна за тварину під час перевезення, повинна пред’явити декларацію, зразок якої наведений у частині 3 Додатку IV Регламенту (ЄС) 577/2013.

6.      попередня протипаразитарна обробка собак, які вивозяться до Фінляндії, Ірландії, Мальти, Норвегії та Великої Британії, проти ехінококозу (Echinococcus multilocularis). Обробка повинна проводитися ветеринаром не раніше ніж за 120 годин і не пізніше ніж за 24 години до моменту запланованого в’їзду до країни призначення. Обробка має бути підтверджена ветеринаром у відповідному розділі сертифіката здоров’я тварини.

Ввозити до ЄС можна не більше 5 тварин одночасно. Також їх не можна продавати чи передавати у власність іншим людям. Тварина має перевозитись у супроводі господаря (власника) чи особи, відповідальної за тварину.

Є також національні правила ввезення для кожної окремої країни ЄС. Вони регламентують окремі вимоги кожної країни, у тому числі заборони на ввезення тих чи інших порід (наприклад, деяких агресивних порід собак), а також вимоги до ввезення всіх інших видів тварин, окрім собак, котів та тхорів. Національні правила кожної країни можна знайти тут. Правилами ЄС регламентуються конкретні вимоги щодо в’їзду іноземних громадян із тваринами.

Форма Ф-1, необхідна для отримання сертифіката на кордоні, видається не раніше ніж за три дні до виїзду тварини за кордон. Для отримання цього свідоцтва потрібні:

1.      реєстрація тварини за місцем утримання;

2.      електронна ідентифікація. Вживлений під шкіру тварини мікрочіп має відповідати стандартам ISO 11784, ISO 11785;

3.      ветеринарний паспорт міжнародного зразка (фото тварини, якщо вона досягла 1 року);

4.      вакцинація проти сказу для собак, котів або тхорів.

Також, аби вашого улюбленця випустили з України, необхідно провести лікування від глистів та кліщів між 48 та 24 годинами до виїзду з позначкою ветеринара в паспорті тварини.

Потрібна також довідка про племінну цінність  тварини з зазначенням її оціночної вартості та ліцензований контейнер для транспортування тварини, який надійно замикається (IATA).

Якщо ви летите літаком, слід повідомити про намір перевезти тварину працівникові авіакомпанії під час бронювання авіаквитка або як мінімум за 36 годин до вильоту. Загальна вага тварини та контейнера має становити менше 8 кг, інакше її перевозитимуть у багажному відділенні.

Без контейнера можна перевозити тільки собак-поводирів (з намордником і на повідку). Потрібно мати сертифікат про навчання собаки-поводиря. Її можна перевозити безкоштовно; в інших випадках перевезення тварин у літаку оплачується за тарифом для наднормативного багажу. Втім, варто уточнити правила в авіакомпанії, послугами якої ви плануєте скористатись.

Підготовано за матеріалами проекту «Відкрий Європу» ГО Change Communication 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!