Поліція запускає на дорогах «фантомні патрулі». Як вони працюватимуть

6638 0
Авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які дають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці.
фото: олексій білошицький/фейсбук

фото: олексій білошицький/фейсбук

Від завтра зранку, 25 січня, о 8:00, автомобілі фантом (PHANTOM) виїжджають на повноцінне патрулювання. Як повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький, наразі це автомобіль Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків поліції, а надалі марки та моделі авто не називатимуть відкрито, бо це суперечить концепції використання таких комплексів.

За його словами, спецавтомобіль сертифікований за модулями «В» та «F» і унормований з усіма вимогам ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України й здатний до фіксації порушень ПДР.

Як відбуватиметься фіксація?

«Авто оснащені системами контролю швидкості рухомих транспортних засобів, які дають змогу проводити вимірювання швидкості, як під час руху самого фантому, так і коли фантом стоїть в певному місці. Після фіксації правопорушення відбувається зчитування та розпізнавання номерних знаків з перевіркою надалі в базах даних», – каже він.

Читайте також: Як можна сплатити штраф за порушення ПДР онлайн

Після цього метадані із відповідною інформацією відправляються до системи автоматичної фіксації, яка їх опрацьовує та автоматично формує постанови про адмінправопорушення. До відповідальності в такому випадку притягується власник авто або належний користувач. Майже всі правопорушення швидкісного режиму будуть фіксуватися в автоматичному режимі без зупинки транспортного засобу порушника.

Чи може бути фіксація правопорушень не в автоматичному режимі?

Так. Не в автоматичному режимі фіксуватиме порушення ПДР спецавтомобіль за допомогою двох відеокамер, якими він оснащений. Вони мають здатність фіксувати порушення ПДР, що відбуваються попереду та позаду службового авто. Як правило, це буде відбуватися досить рідко і стосуватиметься лише найзухваліших і найнебезпечніших для учасників дорожнього руху порушень ПДР, які будуть помічати інспектори під час патрулювання фантому. Наприклад, проїзд на червоне світло чи перетин подвійної суцільної, де це дійсно могло призвести до серйозних наслідків.

Як тоді буде відбуватися притягнення до відповідальності таких водіїв?

У «фантомі» патрулюють інспектори. У такому разі вони, відповідно до вимог статті 35 ЗУ «Про Національну поліцію», будуть зупиняти автомобілі порушників та розглядати справи про адмінправопорушення. Притягуватись до відповідальності будуть водії авто, яких зупинили.

Читайте таокж: На дорогах Львівщини до кінця року мають встановити кілька десятків камер для фіксації порушень

Додамо, що в цьому році за Держпрограмою, що реалізує Міністерство інфраструктури України, планують закупівлю 30 таких спецавтомобілів. Мета програми – зменшити кількість загиблих та потерпілих на українських дорогах.

Як повідомили у коментарі Тvoemisto.tv, наразі невідомо, чи від завтра такі автомобілі запрацюють у Львові.

Нагадаємо, на дорогах Львова працюють комплекси автоматичної фото- та відеофіксації порушень, які контролюють дотримання вимог ПДР в автоматичному режимі. Із картою розміщення можна ознайомитися на сайті МВС. Що є фактом порушення, як дізнатися про факт фіксації порушення, який розмір штрафу за це і коли його необхідно сплатити, дізнавайтеся в матеріалі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!