Поляки, які прийняли у себе біженців з України, більше не отримуватимуть виплати від уряду

8039 0
Наразі уряд Польщі виплачує по 40 злотих на день.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Польський уряд із 1 липня більше не виплачуватиме по 40 злотих на день (близько 276 грн) на харчування та проживання українців полякам, які прийняли у себе біженців. Про це йдеться у виданні Rzeczpospolita.  

Уряд розраховує, що українці зможуть працевлаштуватися та забезпечувати себе самостійно. Водночас зазначають, що будуть винятки, зокрема, розширять пільги для людей з інвалідністю, вагітних та багатодітних.

«Ми виплачуємо величезні соціальні кошти – від 300 злотих на кожного до 500 і вище злотих на кожну дитину, та інші суми, що випливають із соціальної допомоги. Крім того, ми бачимо, що багато українців шукають роботу, знаходять її і з усім справляються. Ми переконані, що багато людей у ​​Польщі здатні стати незалежними та адаптуватися», – сказав заступник глави польського МВС Павел Шефернакері.

Читайте також: Допомога з житлом і працевлаштуванням. Для українців у Європі запустили гарячу лінію

У виданні додають, що це рішення прийняли через великі видатки на утримання українців. Зокрема, Сілезьке воєводство оцінило поточні видатки на 115 тисяч осіб у 190 млн злотих на місяць, із яких щоденні виплати по 40 злотих на людину становлять 160 млн злотих.

Зазначимо, що польський уряд у спеціальному законі спочатку гарантував пільги на перші 60 днів для поляків, які прихистили у себе українців, які рятуються від війни, а місяць тому продовжив їх ще на 60 днів. 

Нагадаємо, за даними ООН, станом на 29 травня з України виїхали понад 6,8 мільйона громадян. Більшість із них рушили до Польщі – 3,6 мільйона людей. 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!