Польща створить нове угруповання для посилення захисту кордону

931 0
Гібридна агресія проти країни не припинилася, вважає міністр.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

У Польщі вирішили сформувати нове угруповання, яке ввійде до складу військ тероборони. Польський міністр національної оборони Маріуш Блащак 24 вересня затвердив концепцію щодо створення Компоненту оборони кордону (КОР), пише Укрінформ. 

Міністр зазначив, що в Україні триває війна, а Польща раніше зіткнулася з гібридною агресією з боку білорусі, апогей якої мав місце восени минулого року. 

Читайте також: Росія може вдатися до мобілізації українських військовополонених

Він наголосив, що потрібно усвідомлювати: ця гібридна агресія проти Польщі не припинилася. У кремлі можуть використати складну ситуацію в Північній Африці й на Близькому Сході, аби знову спрямувати людей з цих регіонів на білорусько-польський кордон.

«Враховуючи, що на нас знову можуть напасти з більшою силою, я вирішив прийняти концепцію щодо створення у складі військ територіальної оборони Компоненту оборони кордону», – підкреслив міністр.

Він повідомив, що вже зараз йдеться про 10 військових батальйонів у чотирьох прикордонних воєводствах – Підляському, Вармінсько-Мазурському, Люблінському і Підкарпатському. Завданням цих підрозділів – підтримка Прикордонної служби РП у захисті кордону країни. Війська територіальної оборони Польщі створено у складі ЗС Польщі в 2017 році. До їх складу входять 18 бригад і понад 34 тис військовослужбовців.

Читайте також: Ядерний шантаж і мобілізація – панічні ознаки того, що плани путіна зазнали краху, ­– Маляр 

Додамо, що торік у серпні білорусь та росія розпочали проти Польщі та країн Балтії спецоперацію зі створення міграційного тиску на кордоні. Польський кордон, крім прикордонників, захищали армійські підрозділи, у першу чергу війська тероборони країни.

Польща в цьому році до серпня побудувала на кордоні з рб стіну висотою 5,5 метра заввишки та понад 180 км завдовжки. Попри це, щодня через польсько-білоруський кордон до Польщі з території білорусі намагається потрапити від кількох до кількадесяти мігрантів з країн Азії та Африки. Їм усіляке сприяння і допомогу надають спецслужби білорусі.

Нагадаємо, Державна міграційна служба розширює мережу своїх підрозділів у Польщі, аби допомогти українським переселенцям відновити документи. Окрім відділу у Варшаві, з'являться ще три – у Вроцлаві, Гданську та Кракові.

Софіко Векуа

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!