Помер літературознавець та дисидент Іван Дзюба

1331 0
Літературознавця, Героя України Івана Дзюби не стало на 91-му році життя.
Фото: armyinform.com.ua

Фото: armyinform.com.ua

22 лютого на 91-му році життя помер український літературознавець, дисидент, громадський діяч, Герой України Іван Дзюба. Про це повідомив літературознавець, громадський та політичний діяч Микола Жулинський, пише «Радіо Свобода».

«Сьогодні вранці уві сні на 91 році життя відійшов за межі цього земного світу унікальна людина Іван Дзюба. Одне ім’я вже говорить багато. Багато – бо це один із лідерів національно, духовного відродження другої половини ХХ і початку ХХІ століття», – сказав Микола Жулинський.

З його слів, останніми роками Дзюба хворів, проте продовжував працювати та стежити за суспільно-політичним життям в Україні.

Поки невідомо, коли та де відбудеться прощання з літературознавцем.

Іван Дзюба народився у 1931 році у с. Миколаївка Волноваського району на Донеччині. Український літературознавець, літературний критик, громадський діяч, дисидент, Герой України, академік НАН України. У 1992-1994 роках був другим міністром культури України, у 1999-2001 роках був головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

У 1973 році засуджений до п’яти років ув’язнення і п’яти років заслання за свою відому працю «Інтернаціоналізм чи русифікація», але був «помилуваний». Автор десятків публікацій, книг, зокрема про Тараса Шевченка, досліджень про культуру і політику. Серед останніх робіт – книга «Чорний романтик: Сергій Жадан». Один із співзасновників «Народного руху України» та учасник ініціативної групи «Першого грудня».

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!