Помер видатний композитор та викладач Львівської музичної академії Олександр Козаренко

2429 0
Він деякий час перебував під апаратом штучної вентиляції легень із діагнозом «дифузна ковідна пневмонія»
Kyiv Music Fest-2020. Фото: Аліна Гармаш

Kyiv Music Fest-2020. Фото: Аліна Гармаш

Помер український композитор, піаніст та викладач Львівської музичної академії Олександр Козаренко. Про це повідомив експерт Українського культурного фонду, диригент симфонічного оркестру, керівник музичної частини Івано-Франківської філармонії імені Іри Маланюк Роман Дзундза. 

«Сьогодні зранку помер Олександр Козаренко… Царство небесне… Вічная пам'ять...», – йдеться в його повідомленні у Фейсбуку.

Олександр Козаренко деякий час перебував під апаратом штучної вентиляції легень із діагнозом «дифузна ковідна пневмонія». Коронавірусом він заразився вже в медичному закладі, лікуючись від запалення. Через погіршення стану його перевели до реанімації інфекційної лікарні в Івано-Франківську.

Для довідки 

Олександр Козаренко (нар. 24 серпня 1963, Коломия) – український композитор, піаніст, музикознавець. Закінчив як піаніст Львівське музичне училище та Київську консерваторію і аспірантуру (класи професорів: композиції – М. Скорика, фортепіано – В. Воробйова, музикознавства – І. Ляшенка). Стажувався у Вюрцбурзькому університеті (Німеччина, 2004). Доктор мистецтвознавства (2001).

З 1992 року викладав на кафедрах композиції та історії музики Львівської музичної академії, завідував кафедрою філософії мистецтв. Як композитор працював у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики. Його твори увійшли до репертуару провідних колективів та виконавців України (ансамбль Київська камерата, Київський саксофоновий квартет, оркестр Віртуози Львова, капела Трембіта та інші), виконувалися в Україні та у багатьох країнах світу, зокрема на міжнародних фестивалях Київ-Музик-Фест (Київ), Контрасти (Львів), Два дні й дві ночі нової музики (Одеса), Дні музики композиторів Кракова (Польща), Мелос-Етос (Словаччина), Дрезденські дні сучасної музики (Німеччина). 

Лауреат Всеукраїнського конкурсу піаністів ім. М. Лисенка (1984), дипломант Всеукраїнського конкурсу камерних ансамблів (1986). Лауреат державних премій України з композиції: ім. Л. Ревуцького (1996) та ім. М. Лисенка (2001). Член Національної спілки композиторів України та Асоціації «Нова Музика». Значний вплив на творчість Козаренка справила багаторічна співпраця з театральними колективами, плодами якої є музика до понад 50 вистав.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!