Попри зниження ПДВ ціни на ліки в Україні не зменшаться

2341 0
Український уряд затвердив перелік ліків, які будуть оподатковуватися податком на додану вартість на 7%, а не на 20%. Це має зробити ліки доступнішими і дозволить зменшити ціни, вважають в уряді. Проте експерти наголошують, що ціни на ліки не зменшаться, оскільки зростає курс долара та євро.
Фото: englishon-line.ru

Фото: englishon-line.ru

3 вересня Кабмін ухвалив постанову щодо затвердження переліку медичних виробів, операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України яких підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 7%. Наразі текст документа в офіційних джерелах не оприлюднено, розповіла tvoemisto.tv директор Львівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації Аптечна професійна асоціація України Олена Комарянська.

Вона пояснила, що йдеться про зниження ПДВ саме на вироби медичного призначення, на які була ставка 20%. Лікарські засоби, що оподатковувались на 7%, і надалі оподатковуватимутся на 7%.

«Курс долара та євро зростає, тому поки немає підстав говорити про зниження цін на ліки», – вважає Олена Комарянська.

Вона нагадала, що на початку серпня МОЗ України виносило на громадське обговорення проект такого переліку, який містить 97 позицій медичних виробів. До проекту переліку увійшли наступні медичні вироби: посуд скляний для лабораторних, гігієнічних або фармацевтичних цілей, градуйований або не градуйований; шприци з голками чи без голок з пластмасових матеріалів; коляски інвалідні та інші засоби пересування для інвалідів, з двигуном або без двигуна чи з іншим привідним механізмом тощо.

Враховуючи зауваження, що надійшли від Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України, з проекту постанови КМУ було виключено наступні позиції медичних виробів: бутлі, пляшки та аналогічні вироби вмістом не більш як 2 л (для лікарських засобів, крові, біологічних рідин); пробки, кришки, ковпачки та інші пристосування для герметизації для лікарських засобів, крові, біологічних рідин (матеріалів); пробки для герметизації гумові для лікарських засобів, крові, біологічних рідин (матеріалів); кетгут з натурального шовку; вата з бавовни; ампули; пляшки тощо.

«На відміну від проекту, ухваленого 3 вересня, зараз ці вироби включені до списку. Однак до нього не входять пелюшки для немовлят, підгузки та інші аналогічні вироби», – додає Олена Комарянська.

Читайте також: 10% ліків в Україні фальсифікують


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!