Київ

Посадовиця КМДА вивела з-під арешту власність «Росатому» в Києві, — прокуратура

546 0
Державна реєстраторка незаконно провела державну реєстрацію права власності на будівлю в Києві на нового фіктивного власника
Фото: Офіс Генпрокурора

Фото: Офіс Генпрокурора

Посадовицю Київської міської державної адміністрації звинувачують у незаконній реєстрації права власності нежитлового приміщення підсанкційної компанії-резидента Росії. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Слідство встановило, що російська державна корпорація «Росатом» через підконтрольну компанію володіла нежитловим приміщенням у Подільському районі Києва. Його площа — понад 1000 кв. м., а вартість понад 55 млн гривень.

Зазначається, що раніше це приміщення суд заарештував та передав в управління АРМА. Крім того, рішенням Ради національної безпеки та оборони до корпорації "Росатом" запроваджено санкції, у тому числі, у вигляді блокування активів.

«Таким чином, вказане приміщення підлягало подальшій націоналізації відповідно до Закону України "Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності російської федерації та її резидентів», — йдеться у повідомленні.

У прокуратурі поінформували, що для того, щоб уникнути націоналізації майна резидента РФ, група людей на замовлення підсанкційної компанії намагалась переоформити право власності на це приміщення. Вони хотіли це зробити, використовуючи підроблені документи.

Правоохоронці з'ясували, що державна реєстраторка Департаменту КМДА через службову недбалість проігнорувала інформацію в реєстрі. Там йшлося про арешт приміщення. Вона незаконно провела державну реєстрацію права власності на нового фіктивного власника, чим спричинила шкоду державним інтересам на понад 55 млн. гривень.

Наразі приміщення повернули у власність держави. Підозрюваній за ч.2 ст.367 Кримінального кодексу України загрожує до п'яти років ув'язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У жовтні 2023 року Подільська окружна прокуратура Києва скерувала до суду звинувачення у замаху на шахрайство стосовно двох киян, які намагалися заволодіти вказаним приміщенням. Їх затримали у приватного нотаріуса.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!