Київ

Посаду мера Києва і голови КМДА не можуть обіймати різні люди, - Кличко

1662 0
Голови РДА не підпорядковуються меру.
Фото: КМДА

Фото: КМДА

Київський міський голова Віталій Кличко пояснив, чому не може вплинути на голів РДА, через необлаштовані укриття і як так сталося. Про це він говорив в ефірі телеканалу «Київ».

«За законом прописано, що виключно київський міський голова обраний киянами на виборах автоматично стає не тільки законодавчою, а і виконавчою владою. Він повинен мати важелі впливу і тільки в цьому випадку він може реалізувати очікування, ті, з якими він йшов на вибори», - нагадав Кличко

Мер наголосив, що Конституційний суд у 2001 році прийняв відповідне тлумачення, бо завжди центральна влада намагалася контролювати Київ.

«Ще навіть Наполеон колись казав: “Хто контролює Париж, контролює Францію”. Кожен представник влади, якщо ти не є представником провладної партії, ти заважаєш, і намагання такі є - контролювати столицю, але контролювати місто можуть виключно містяни», - сказав Кличко.

Він нагадав також, що на укриття Київрада виділила РДА 1 млрд 200 млн грн, але ці кошти були освоєні лише на 10%. Водночас міський голова не може проконтролювати їх використання, оскільки за кілька днів до повномасштабного вторгнення Кабмін змінив порядок призначення голів РДА, передавши ці повноваження виключно президенту.

«Раніше голови РДА призначались за поданням мера. Мер мав можливість зробити подання на відсторонення. То тепер навіть догану не можу виписати. Тобто розбалансування влади», - сказав Кличко.

Нагадаємо, Кличко заявив, що його фактично позбавляють важелів управлінні містом, тому Київрада звернеться до президента з проханням повернути право меру подавати кандидатури на призначення та звільнення голів районів столиці. Він також звернеться до СБУ щодо дій голів районів. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!