Потенційні відключення, борги та стан енергетики. Яка ситуація у «Львівобленерго» зараз

1599 0
Станом на сьогодні енергетики виконали заплановані заходи з підготовки до зими на 65-70%.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Українців знову можуть чекати відключення електроенергії, хоча енергетики намагаються максимально підготуватись до холодного періоду. Про стан енергетики станом на вересень розповів технічний директор «Львівобленерго» Роман Іванців.

За його словами, енергетики на 65-70% вже виконали заплановані заходи з підготовки до зими. Цьогоріч роботи є складними через руйнування мереж «Укренерго».

Про те, що у Львові знову можуть бути відключення світла заявляв і мер Львова Андрій Садовий під час сесійного засідання 23 серпня. Він сказав, що львів’янам потрібно бути готовими до відключення електроенергії, бо світла може не бути до двох місяців.

Читайте також: Садовий заявив, що світла у Львові може не бути до двох місяців

Що ускладнює підготовку

Роман Іванців сказав, що негативним фактором стала ситуація з розрахунками на енергоринку. Через заборгованість учасників ринку «Львівобленерго» недоотримало вже  800 млн грн. Якщо борг не закриють, то до кінця року він складатиме майже 1,5 млрд грн.

«Це відіб’ється на підготовці до осінньо-зимового періоду, бо нам потрібно фінансувати Інвестиційну програму, яка в цій ситуації профінансована на 15%, а також розраховуватись з «Укренерго», щоб НЕК також належно підготувався до зими», – сказав технічний директор.

Чи будуть графіки відключень

У «Львівобленерго» наголошують, що енергетики формують графіки відключень щороку на випадок екстрених ситуацій. Вони були і до війни, проте не застосувались через відсутність екстрених ситуацій.

«В минулому році внаслідок масованих ракетних атак була зруйнована інфраструктура НЕК «Укренерго». Відповідно для того, щоб збалансувати ситуацію в енергосистемі, НЕК «Укренерго» вводило графіки аварійного та погодинного вимкнення. На цей час такі графіки складені також, споживачі повідомлені, але їх введення не планується… Але ситуація в енергосистемі може змінитись, тому що триває війна, ворог підступний», – розповів Роман Іванців.

Як можуть допомогти «Львівобленерго» мешканці області

По-перше, енергетики просять ощадливо використовувати електроенергію і таким чином допомагати втримувати необхідний баланс в енергосистемі, який допоможе запобігти вимкненням.

Крім того, просять керівництво ОТГ та мешканців Львівщини спільно розчистити траси електромереж від гілок та дерев. Часто восени та взимку гілки падають і спричиняють знеструмлення. 

«Закликаю всі органи місцевого самоврядування, мешканців — зорганізуватись, повідомити наш РЕМ і спільно з нами розчисти повітряні лінії електромереж. Це дуже дієво в частині надійності електропостачання та електробезпеки.  Зокрема, ми маємо позитивні приклади такої співпраці на Самбірщині», – наголосив Роман Іванців.

Нагадаємо, у липні премʼєр-міністр України Денис Шмигаль закликав владу відкласти всі видатки, які не наближають перемогу. Він назвав п’ять пріоритетів, які є першочерговими для фінансування. Серед них – енергетика.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!