Як львів'янка стала наймолодшою учасницею Форуму у Давосі

3649 0
На цьогорічному Економічному форумі у Давосі наймолодшою учасницею стала 23-річна львів’янка Лілія Боровець. Спеціально для Tvoemisto.tv дівчина розповіла про те, як потрапила на Форум та як збирається застосовувати здобутий досвід.
фото: facebook.com/lily.borovets

фото: facebook.com/lily.borovets

Про те, як потрапила на Форум у Давос

У 2011 році Всесвітній Економічний Форум ініціював створення спільноти – Global Shapers, що має на меті об’єднати у містах молодих професіоналів задля створення різноманітних ініціатив, що покращують розвиток міст. Власне, ця ініціатива існує тому, що Арабська весна, Євромайдан – були розпочаті молодими людьми, тому сьогодні світ розуміє, що молодь просто необхідно долучати до прийняття рішень. Global Shapers Lviv Hub існує у Львові вже рік (був заснований деканом Lviv Business School at UCU, Софією Опацькою) і мені пощастило бути його частинкою. Ми – відкрита спільнота, тож усі молоді професійні люди, котрі активно діють – можуть долучитись.

Щоб потрапити на Форум потрібно, насамперед,  діяти. Усі члени Global Shapers Lviv Hub – це або громадські активісти, або талановиті підприємці. Словом, люди котрі розвиваються і намагаються розвивати середовище навколо себе. У світі існує понад 500 таких спільнот (hubs) у 169 країнах світу, тому – конкуренція, щоб потрапити на Форум чи інші заходи – висока, але «хто стукає, тому відчиняють».

Про учасників

У офіційній програмі брав участь Президент, Наталя Яресько, Павло Клімкін, представники уряду. Дуже не вистачало українських бізнесменів чи громадських діячів, адже на Форумі було понад 2500 людей. Серед них можна було зустріти як Нобелівських лауреатів, так і відомих бізнес лідерів, соціальних підприємців, громадських діячів, технологічних «піонерів», художників та письменників. До прикладу, ми мали можливість зустрітись із Джастіном Трюдо, прем’єром Канади, Меліндою Гейтс, ко-чером Фундації Біла та Мелінди Гейтс, Мухаммедом Юнусом, ініціатором соціального підприємництва у світі тощо.

Фото: facebook.com/lily.borovets

Про теми та проблематику цьогорічного Форуму

Цього року Клаус Шваб, засновник Форуму, запропонував обговорити тему «Mastering Fourth Industrial Revolution», адже ми живемо у період, коли технології докорінно змінюють наше існування і, що найважливіше – саму людську природу.

Питання, які обговорювались, до прикладу: чи замінять роботи людину? Технологічна революція зумовить автоматизацію щонайменше 49% професій, як ми можемо підготуватись до цього? Якою має бути освіта, щоб наступні покоління були готовими до щоденних змін, великих об’ємів інформації? Розвиток біотехнологій сьогодні дозволяє батькам “обирати” гени, які успадкує дитина, тож чи етично моделювати людське життя? Цифрові технології дозволяють державним органам делегувати владу, залучати більше людей до прийняття рішень, тож якою є роль держави у сучасному суспільстві? Словом, багато глобальних запитань, які потребують переосмислення і нових підходів.  

Фото: wef.dc2.orphea.com

Про отриманий досвід і як планує його застосовувати

Найперше, оскільки я працюю в громадській організації, місією якої є покращення якості освіти через розвиток вчителів, найважливіше – отримала підтвердження наших припущень стосовно того, чи правильний шлях ми обрали. На сьогодні зрозуміло, що майбутнє – таки за розвитком навиків та підприємницького світогляду в учнів та студентів. Крім того, культурна та соціальна зміна відбувається не через передачу інформації і «говоріння», а через – власну поведінку. Тому вчителі з підприємницьким світоглядом – важлива зміна, що спровокує зміну поведінки багатьох учнів.

По-друге, напевно найважливіше на Форумі – це спільнота людей, які відкриті до співпраці, до обміну ідеями й досвідом. Тож будемо максимально залучати таких людей до співпраці.

Ну, і насамкінець, усі запитання, які обговорювались на Форумі, зводяться до переосмислення людських цінностей, до «гуманізації» відносин в суспільствах і, зрештою, посилення тих речей, які роблять нас людьми – любові, віри, дружби… Адже саме від нас залежить, як каже Шерил Сандберг, чи ми підходимо до четвертої технологічної революції зі страхом, чи з надією. Обираю останнє :)

Нагадаємо, щорічно, починаючи з 1971-го, політичні, ділові, культурні та громадські лідери їдуть у засніжені гори Швейцарії, щоб зустрітися у Давосі. Цьогоріч наймолодшою учасницею Форуму стала чи не єдина українка і точно єдина львів’янка Лілія Боровець.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!