Київ

Правоохоронці встановили особи російських військових, які розстрілювали цивільних в Бучі

412 0
Їх звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.
Фото: TELEGRAM/МИХАЙЛО ПОДОЛЯК

Фото: TELEGRAM/МИХАЙЛО ПОДОЛЯК

Правоохоронці ідентифікували та повідомили про підозру командиру дивізіону 234-го десантно-штурмового полку дивізії повітряно-десантних військ ЗС РФ з Курська та навіднику 4-ї десантно-штурмової роти з Бурятії. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Слідство встановило, що у березні 2022 року командир самохідного-артилерійського дивізіону перебував поблизу одного з будинків на території Бучі. Він достовірно знав, що жителі будинку надають першу медичну допомогу пораненій жінці. Військовий РФ без попередження відкрив прицільний вогонь із автоматичної зброї в напрямку веранди, де перебували мешканка будинку та поранена жінка.

«Потім військовослужбовець РФ пройшов на територію двору будинку і почав повторно стріляти в сторону жінок та чоловіка, який перебував біля вхідних дверей. Від отриманих вогнепальних поранень вони померли на місці», — йдеться у повідомленні.

Прокурори також встановили, що у березні 2022 року інший військовий РФ — навідник 4-ї десантно-штурмової роти спустився до підвального приміщення житлового будинку в Бучі, де ховались цивільні. Він наказав їм здати мобільні телефони для перевірки. При цьому наказав одному з цивільних чоловіків зібрати телефони та винести їх на вулицю. Отримавши наказ, потерпілий попрямував до виходу з підвального приміщення.

«Після цього військовослужбовець РФ біля входу до підвального приміщення без попередження відкрив прицільний вогонь із автоматичної зброї в потерпілого, який перебував на сходах до підвального приміщення. Від отриманих вогнепальних поранень він помер на місці», — зауважили в ОГПУ.

Правоохоронці з'ясували, що всі місцеві жителі були цивільними особами, які не брали участі у збройному конфлікті. У них були відсутні будь-яка зброя, знаряддя чи засоби, що могли б виправдати застосування до них насильства.

За ч.2 ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством) їм загрожує довічне ув'язнення.

Нагадаємо, у березні суд засудив військовослужбовця 64 окремої мотострілецької бригади Збройних сил РФ, який бив і катував цивільних у Бучі,  до 10 років ув'язнення.  Іншого російського військовослужбовця, який вбив пострілами у спину двох мирних мешканців біля села Мрія на Київщині, визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни. Його заочно засуджено до довічного позбавлення волі.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!