Президент підписав закон про добровільний військовий облік для жінок

1180 0
Закон дозволяє жінкам добровільно ставати на військовий облік.
ФОТО: РАДІО СВОБОДА

ФОТО: РАДІО СВОБОДА

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 6482 «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», який дозволяє жінкам добровільно ставати на військовий облік.

Джерело: сайт Верховної Ради, Суспільне

Читайте також: Військовий облік для жінок відклали на рік

Згідно з документом жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть стати на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

7 жовтня Верховна рада ухвалила в цілому законопроєкт про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних. «За» проголосували 297 народних обранців.

Читайте також: Чи можуть жінки виїжджати за кордон з 1 жовтня. Роз'яснення юриста

Нагадаємо, що 17 грудня набув чинності наказ Міністерства оборони, згідно з яким жінки низки професій повинні будуть стати на військовий облік. Загалом у наказі представлені спеціальності від галузі громадського харчування до видавництва та поліграфії. У переліку є такі професії, як програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, бухгалтери, співробітники ресторанів і готелів тощо. Граничний вік перебування в запасі та у військовому резерві  60 років.

У квітні Міністерство оборони скоротило перелік жіночих професій з більш як сотні до лише 14 спеціальностей та 7 професій. А 5 вересня заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що оборонне відомство не має наміру ставити всіх жінок на військовий облік, ЗСУ потребують лише деяких спеціальностей. Після чого заявила, що жодних заборон на виїзд жінкам за кордон з 1 жовтня не буде. Так, вийшов наказ про відтермінування  на рік, до 1 жовтня 2023 року, взяття жінок на військовий облік.

Ольга Коваль

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!