Про найскладніші напрямки фронту, хто такі «Шторм Z» і що відбувається на Луганщині

2265 0
З головою Луганської обласної військової адміністрації (з 2019 по 2023 роки) Сергієм Гайдаєм у програмі «Тема тижня» поговорили про найскладніші напрямки фронту, зокрема, ситуацію на Луганщині, бої на напрямках Сватово, Кремінна, Куп’янськ, також настрої людей на окупованих територіях, ситуацію з озброєнням і російські загони «Шторм Z».
Донеччина, боєць 24-ї окремої механізованої бригади ім. короля Данила в окопі на передовій / Фото: Wojciech Grzedzinski для Anadolu Images

Донеччина, боєць 24-ї окремої механізованої бригади ім. короля Данила в окопі на передовій / Фото: Wojciech Grzedzinski для Anadolu Images

На Сватівсько-Кремінному напрямку Луганської області тривають важкі бої. За даними Генштабу Збройних сил України, там в росіян суттєво збільшилася кількість загиблих і поранених. Водночас окупанти намагаються постійно атакувати. Яка загалом ситуація на Луганщині? 

Декілька тижнів тому справді почався, мабуть, такий другий великий і найбільший з початку повномасштабного російського вторгнення наступ на Луганщину. Станом на сьогодні, думаю, не помилюся, якщо скажу, що найважча ситуація серед усіх фронтів України – на Сватівсько-Куп’янському напрямку і Кремінна-Лиман. Росіяни на Луганщині зібрали майже 100 тисяч особового складу і понад тисячу одиниць важкої техніки. Крім того, там величезна кількість снарядів, мінометів, важкої артилерії. Наших захисників обстрілюють, починаючи від 82-мм мінометів, і аж до такої зброї як «Піон» – самохідної установки, яка, до речі, може навіть тактичною ядерною боєголовкою стріляти. Там такі ями від прильотів, що туди можуть вміститися два людські зрости. 

Однак зараз можу сказати, що основий і найважчий етап, мабуть, таки вже позаду. Прогнози робити важко, бо швидко щось може змінитися, та зараз наступ у тій фазі, в якій був кілька тижнів тому, зупинено. Всі тримають позиції як на Сватівському, так і на Кремінському напрямках. 

Ви згадували Куп’янськ. Є повідомлення, що російські загарбники обрали головним для свого напрямку саме його. Росіяни там створили велике наступальне угруповання – 8 штормових загонів «Шторм Z». Якою є ситуація на Куп’янському напрямку зараз? 

Угруповання саме загонів «Шторм Z» – це певні групи, взвод чи рота, що складаються з «зеків», які підписали контракт Міноборони рф. Вони непогано екіпіровані, але набагато гірше підготовлені, ніж «вагнерівці». «Зеки-вагнерівці» краще готові до бойових дій, ніж «Шторм Z». Останні мають по кілька ахматівців, що контролюють наступи, але самі ахматівці в наступ не ходять. Якщо треба, то карають тих, хто намагається втікати. 

Читайте також: Сьогодні під час повітряної тривоги у низці областей пролунали вибухи

Фото: ГУР

Як змінюються настрої населення на окупованих територіях? 

Диктатура, яка зараз на Луганщині, пов’язана з жорсткими репресіями, військовими злочинами, зокрема, розстрілом людей, які можуть вголос сказати свою вільну думку. Тому будь-яка інформація, що надходить на окуповані частини Луганської і Донецької областей, буде сприйнята як така, що зараз треба говорити. Тобто якщо завтра луганчанам дадуть інші наративи, що будуть кардинально відрізнятися від того, що зараз каже роспропаганда, то вони це сприймуть за чисту монету. 

Ви згадували про катування, які застосовують росіяни. Як ведуться зараз ці справи, чи фіксують свідчення щодо злочинів, які вони роблять? 

Відверто кажучи, ми не маємо доступу до окупованих територій, отримати певні свідчення дуже важко. Фактаж ми будемо збирати, коли територію деокупують, але поки що інформацію, яку маємо можливість отримати, то передаємо її до наших і міжнародних структур. Поки що це свідчення місцевих жителів. Іноді вдається отримати навіть докази. Відбувається всього дуже багато – починаючи з розстрілу нашого проукраїнського волонтера на колісному візку, до якого росіяни зайшли додому і вбили. Також знайшли обезголовлену дівчину – окупанти зробили це, бо у неї на шиї було татуювання тризуба. Зі Старобільська нещодавно прийшла інформація про зґвалтованих і закатованих дівчат. 

Мене часто питають, що ми побачимо на Луганщині після деокупації. Росіяни всюди однакові. І, на жаль, ми й там побачимо свідчення тих звірств. 

Читайте також: Сили оборони продовжують ведення наступальної операції на двох напрямках

В чому зараз найбільша потреба у гуманітарній та військовій допомозі?

Цивільним потрібна гуманітарна допомога. Також важлива співпраця з міжнародними партнерами, щоб ця допомога не зупинилась. Крім того, по всій Україні є біженці, зокрема, багато й з Луганщини, і часто цим людям необхідна допомога з роботою і навчанням. Хтось, наприклад, працював на водоканалі, але зараз є можливість шити чи будувати, тож треба допомогти їм з навчанням для нового виду роботи. 

Що стосується військових – завжди треба автотранспорт, різні дрони. 

Бійці 93-ї бригади «Холодний Яр» під час тренувань / Фото зі сторінки бригади в Instagram

Чи відчувається наповнення новою зброєю, яка приходить, зокрема і українськими дронами? 
 

Пам’ятаю, з чим воювали наші воїни з 24 лютого 2022 року, і бачу, що у них є зараз на озброєнні. Так, відчувається, але все одно для нас це ще не достатньо. Нам треба більше снарядів, більше дронів, бо ворог не стоїть на місці, у нього є допомога з різних країн – Кореї, Ірану, є домовленості, щоб російські боєкомплекти приїжджали з різних країн. Також думаю, що вони запустили виробництво різних дронів. І вони вже також навчилися займатися скиданням боєкомплектів з дронів. 

Нам все більше треба західної зброї – FPV-дронів, дронів, які мають можливість  застосовувати систему скидання боєкомплектів. Цього потрібно дуже багато, адже воно допомагає не лише при обороні, а й при наступі. 

Розслаблятися взагалі не можна, бо як тільки ми починаємо зневажати ворога, то він починає перемагати. 

Cофія Шавранська

Розмовляв Сергій Смірнов

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!