Проєкт реставрації однієї з веж Львівської цитаделі переміг на архітектурному конкурсі

1316 0
У цитаделі відновили автентичний вхід, а цегляні перегородки кінця ХХ ст. демонтували.
Фото: Архітектурна майстерня Симетрія

Фото: Архітектурна майстерня Симетрія

Проєкт реставрації однієї з веж Львівської цитаделі здобув найвищу гран-прі на конкурсі «Премія Національної спілки архітекторів 2023». Про це повідомили у Національній спілці архітекторів України. 

На вул. Грабовського, 11 відреставрували квадратну західну вежу казематів цитаделі. Її відновлювали за проєктом колективу авторів архітектурної студії «Симетрія».

Вежа була збудована у 1850-х роках у складі оборонного комплексу Цитаделі на одному із пагорбів Львова. У цей час Львів перебував у складі Австро-Угорської імперії. Причиною побудови цитаделі було розпорядження австрійської влади будувати у великих містах укріплення і казарми у зв’язку зі зміною стратегії та тактики ведення війни.

Як зазначили у пресслужбі Спілки, кілька десятиліть вежа не використовувалась і перебувала в аварійному стані.   Щоб вивести будівлю з аварійного стану насамперед відкорегували конструкцію даху з перенесенням опорних елементів зі склепінь на несучі стіни, віднесенням конструктивних елементів даху від мерлонів, зміною звісу даху, влаштували внутрішню водовідвідну систему.

Читайте також: Що буде з Цитаделлю у Львові, де колись утримували полонених

Відновили також автентичний вхід, а цегляні перегородки кінця ХХ ст. демонтували. В утвореному горищному просторі облаштували багатофункційний зал з галереєю і видом на Львів. У даху розміщені вікна відповідно до видових сюжетів з основних точок. Якщо нижні чотири поверхи масивні в античній традиції, то завершення – горищний поверх в легких формах готичної традиції.

Нагадаємо, що в межах вулиць Грабовського, Коперника і Вітовського на Калічій горі розташована «Цитадель» розміром близько 30 га. Це комплекс оборонних будівель австрійського періоду середини XIX століття, які за часів німецької окупації були концабором. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!