Прооперували на 8 день життя. У Львові врятували новонароджену дівчинку з вадою легень

681 0
Новонароджена дівчинка могла померти будь-якої миті через вроджену ваду легень.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

Спеціалісти дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об’єднання Львова прооперували новонароджену  дівчинку, яка могла померти будь-якої миті через вроджену ваду легень. Про це повідомили у пресслужбі Першого ТМО.

Соломійка – четверта дитина у батьків. Сім’я – з Львівщини. Ще в період вагітності, на 20-му тижні, батьки дізналися, що у малечі проблеми зі здоров’ям. Під час планового УЗД медики запідозрили ваду легень, зібрали пренатальний консиліум та попередньо встановили діагноз: кістозно-аденоматозна мальформація легень. Це означає, що ліва легеня ще не народженої крихітки замість здорових тканин вкрилася кістами – патологічними порожнинами, які заповнені рідиною.

«Допоки дитина була в утробі матері, ці утворення – кісти, були «спокійними», тому що тоді легені ще не дихали. Але як тільки немовля з’являється на світ, орган починає працювати і кісти теж стають активними. Це і є головною проблемою», – пояснив Андрій Дворакевич, керівник центру хірургії лікарні святого Миколая.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 10-місячне немовля з серйозними опіками тіла

Коли дівчинка народилась її одразу обстежили, провели рентгенографію і КТ та підтвердили попередньо встановлений діагноз. Ліва легеня крихітки була вкрита кістами і не дихала, через що в органі не виконувалась функція газообміну.

Зазвичай, малюків із такою недугою оперують хоча б на 8-му місяці життя. З першим вдихом дитини новоутвори в легені збільшувались із блискавичною швидкістю, і вже почали тиснути на серце, трахею, нерви та бронхи немовляти. Без операції Соломійка могла раптово померти будь-якої миті. Тому команда лікарів прооперували уже на 8-й день життя дівчинки.

Втручання хірурги виконали через три маленькі проколи по 3 і 5 міліметрів. Такий метод вважається золотим стандартом передових клінік світу. Він складніший для хірурга, але легший для дитини, бо менш травматичний та безпечніший під час втручання та в післяопераційному періоді. Тож спеціалісти через невеличкі проколи – без розрізання грудної клітини, видалили нижню хвору половинку легені Соломійки. Операція минула успішно.

Нагадаємо, у Львові лікарі Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдиту» успішно пролікували 3-річного Назара із вродженим уретерогідронефрозом.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!