Що зміниться для львів'ян з 1 травня

4803 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у травні чекають на мешканців Львова.
фото: Nataliia Kvitovska/Unsplash

фото: Nataliia Kvitovska/Unsplash

В Україні з 1 травня 2024 року відбудеться низка змін. Набере чинності закон про мобілізацію, розпочнеться сесія національного мультипредметного тесту, а також вступлять у дію нові правила ПДР. Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у квітні чекають на мешканців Львова.

Закон про мобілізацію

Закон про мобілізацію з новими правками, ухвалений парламентом та підписаний президентом України, вступить в дію з 18 травня. Про основні зміни, які відбудуться в Україні, читайте за посиланням

Нові положення правил дорожнього руху

В Україні набувають чинності нові положення Правил дорожнього руху. Згідно з ними, ближнє світло фар за містом залишається обов’язковим і після 1 травня. Відповідні зміни до ПДР були внесені постановою Кабміну №1105 від 20 жовтня 2023 року.

Тепер водії повинні вмикати ближнє світло фар або денні ходові вогні за межами населених пунктів цілий рік. Раніше подібна вимога була лише в осінньо-зимовий період – від 1 жовтня до 1 травня. В умовах погіршеної видимості дозволяється вмикати і дальнє світло фар.

Покарання за це порушення ПДР залишилося незмінним - від 425 до 510 гривень. 

Національний мультипредметний тест

З 10 по 15 травня відбудеться реєстрація на додаткову сесію національного мультипредметного тесту у 2024 році. Основна сесія НМТ триватиме з 14 травня по 25 червня, а додаткова – з 11 по 19 липня. Про вступну кампанію 2024 року можна прочитати у матеріалі

фото умовне

Рестрація на ЄВІ

Основний етап реєстрації для участі в єдиному вступному іспиті (ЄВІ) буде проходити з 7 до 29 травня включно. Реєструватимуть у приймальних комісіях вишів, де набиратимуть до магістратури. Абітурієнти отримають екзаменаційні листки з логіном і паролем для доступу в кабінет учасника на порталі Українського центру оцінювання якості освіти. Додатковий період реєстрації триватиме з 17 до 21 червня. Це дасть змогу скласти екзамени тим, хто не зможе цього зробити в травні.

Травневі свята та вихідні

В Україні триває воєнний стан, тому офіційними вихідними днями вважаються лише субота і неділя. У травні 2024 року налічується 31 календарний день, з яких – 23 робочих днів і 8 вихідних. Загалом у травні українці відпочиватимуть: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26 числа. Календар свят доступний тут

Перерахунок субсидій

У травні в Україні почнеться масовий перерахунок субсидій. Розмір допомоги визначатимуть на уже неопалювальний період, який триватиме до жовтня. Для більшості отримувачів перерахунок буде автоматичний і додатково звертатися у пенсійний фонд потреби немає. 

Пільгова ціна на газ та світло

Уряд затвердив постанову, згідно з якою ціна на газ для постачальників тепла і гарячої води для населення до кінця літа залишиться незмінною. Також державний «Нафтогаз» продовжив дію пільгової ціни на газ для населення. Вона, як і раніше, буде складати 7 грн 96 коп. за куб блакитного палива. Зокрема, уряд ухвалює рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення – 2 гривні 64 копійки за кіловат. Наразі йдеться про таку вартість до 31 травня.

Photo by KWON JUNHO on Unsplash

Відкриття вулиці для проїзду

До 29 травня на ремонт закрита частина вулиці Уласа Самчука – на ділянці від будинку №3 до будинку №13. Тут проводять поточний ремонт дорожнього покриття. 

Новий пішохідний перехід

У Львові планують облаштувати пішохідний перехід на перехресті вулиць Антоновича – Грюнвальдська. Мешканці звернулися з пропозицією на цьому перехресті по напрямку руху до центру Львова облаштувати перехід. Таким чином одночасно буде можливість виїзду з вулиці Грюнвальдської і переходу пішоходів. До 1 травня 2024 року на відповідному перехресті нанесуть розмітку.

Консультації американських хірургів

Провідний спінальний хірург зі США Марк Диржка знову приїде до Львова. Упродовж двох тижнів – з 13 до 22 травня, він допомагатиме фахівцям дитячої лікарні святого Миколая Першого медоб’єднання лікувати дітей з вадами хребта. Деталі за посиланням

Оранжереї Ботанічного саду

Оранжереї Ботанічного саду будуть доступними для відвідування з 1 травня 2024 року. Придбати квиток можна безпосередньо при вході на територію Ботанічного саду. Відвідувачів просять звернути увагу, що оплата квитків здійснюється через термінал ПриватБанку.

Фото: Соцмережі

Дитяча залізниця

У Львові 11 травня відкриває сезон дитяча залізницяРух поїздів відбуватиметься по п’ятницях, суботах та неділях. На вихідних з 11:00 до 13:45 та з 15:00 до 17:45, по п’ятницях з 12:00 до 16:45.

Юлія Кметик

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!