Чому мешканці будинку на Сянській у Львові протестують проти офісу поруч

2409 0
У міській раді оновили проєкт рішення виконкому, аби припинити роботи.

Днями мешканці будинку на вул. Сянській, 4 розпочали безстроковий протест з вимогою зупинити будівництво офісного центру, який мав би бути розташований впритул до їхнього дому. Вони переконані, що на тому місці раніше була хасидська синагога «Хасидим Шуль».

Читайте також: У центрі Львова під час ремонту вулиці знайшли арку пивниці монастиря. Фото

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv один із протестувальників Тарас Фостяк, цією акцією вони хотіли показати, що не зважаючи на домовленості з забудовником про припинення будівельних робіт, вони відбувалися.

«Ми очікуємо рішення від міської ради. Сподіваємося, що зараз якраз відбуваються переговори між її представниками та забудовником. Ближчим часом поцікавимося рішенням і будемо бачити, що робити далі», – каже він.

Як повідомив юрист компанії-забудовника Михайло Стиранка, забудовник й сам очікує на рішення міськради, в якій пообіцяли оновити рішення про містобудівні умови та обмеження на будівництво офісу.

Водночас заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко зазначає, що проєкт рішення вже оновили, проте яким чином – не уточнив, але поки що роботи на цій ділянці призупинили.

«Декілька тижнів тому виїжджав туди, де ми з забудовником домовились таким чином: міська рада пропонує проєкт рішення, щоби там не проводили роботи. Подали його на розгляд. Після того на ділянці знову кілька разів відновлювали роботу, а ми це зупиняли. Остання інформація полягає в тому, що проєкт рішення виконкому оновили. Ми підтримуємо бачення мешканців, що потрібно дуже ретельно ставитися до будь-яких робіт у межах цього простору. Усе має бути виключно у законодавчій площині», – каже він.

Читайте також: Львів’яни вимагають зупинити будівництво багатоповерхівки Львівської політехніки на Лазаренка

Натомість, як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv львівський архітектор та реставратор Роман Могитич, коли він займався розробкою документації на це будівництво, знайти інформації про те, що саме на цьому місці була синагога, не вдалося.

«У мене під руками була книга Оксани Бойко "Синагоги Львова" та інша інформація, і я знав, що десь у тому районі є синагога, але важко було уявити, що на такому клаптику вона могла поміститися», – каже він.

Також, за словами Романа Могитича, для його колег з єврейської спільноти сама синагога, як спільнота, не є настільки цінною, наскільки ті священні предмети, які там зберігаються.

«Звісно, синагога – річ сакральна та дуже пам’ятна, але її там нема. На тому місці взагалі нічого немає. Якщо відновити її в тих габаритах, що на фото, то вона буде виходити на проїжджу частину вулиці, що є неможливим, очевидно», – додає реставратор.

Фото: Lvivcentr (1918 р.)

Читайте також: Львів'яни вимагають прибрати парковку біля готелю «Львів»

Додамо, що  містобудівні умови та обмеження проєкту будівництва офісного будинку з кафе-баром на вул. Сянській затвердили два роки тому на виконкомі ЛМР. Замовником розробки проєктної документації є Роман Труш, який отримав цю ділянку площею 0,007 га та 0,009 га в оренду на 10 та 5 років відповідно ще у 2015 році.

У 4-поверховій будівлі планують розташувати офіси, лобі-бар, а у мансардному поверсі – кафе з терасою.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!