Путін не дозволив російським військовим відступати з Херсона

1096 0
Відступ став би ще одною принизливою публічною поразкою путіна у війні, і приніс би Україні другу велику перемогу за місяць.

Президент росії владімір путін не дозволив російським військовим відступити з Херсона попри прохання своїх командирів. Глава рф особисто займається стратегічним плануванням війни проти України, що призвело до напруженості між ним та вищим військовим керівництвом рф. Про це пише УП з посиланням на американський NYT.

«Президент росії владімір путін останніми тижнями більш активно займається стратегічним плануванням війни в Україні, в тому числі він відхилив прохання своїх командирів на місцях дозволити їм відступити з життєво важливого південного міста Херсона», – пише видання.

Читайте також: «Ядерний удар, обмін полонених та мобілізація – це політична гра путіна», – експерт

Зазначається, що відхід з Херсона дозволив би російським військовим організовано відступити через річку Дніпро, зберігши свою техніку і врятувавши життя солдатів. Але такий відступ став би ще одною принизливою публічною поразкою путіна у війні, і приніс би Україні другу велику перемогу за місяць.

Американці підкреслюють, що деокупація Херсона, який росіяни захопили першим на початку війни і який наразі залишається єдиним окупованим обласним центром України, була б великим досягненням для президента Володимира Зеленського.

Проте путін зосереджений на перемозі за будь-яку ціну, через що став брати на себе ще більшу роль у війні, зокрема, говорить командирам, що стратегічні рішення на місцях приймає він сам.

Видання також повідомляє, що, крім блокування відступу з Херсона, путін поставив під сумнів наміри росіян закріпитися на північному сході біля річки Оскіл, до якої контрнаступ ЗСУ дійшов у вересні. За словами американського чиновника, путін виступив проти відступу і там, тому що він не хоче віддавати Зеленському нічого, що виглядало б як перемога.

Відмова Путіна від відведення військ з Херсона також призвела до зниження морального духу серед російських військових, які в основному були відрізані від своїх ліній постачання, і які вважають, що вони можуть залишитися сам на сам з українською армією.

Читайте також: СБУ встановила особу командира росіян, який наказував катувати українців у Херсоні

За словами голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі, «ситуація в Україні явно динамічна», і хоч ще занадто рано для повної оцінки, але особисто йому «ясно, що стратегічна ініціатива перейшла до українців».  

Американські чиновники переконані, що різне бачення путіна і військового командування рф щодо лінії фронту в Херсоні ілюструє те, наскільки критично важливою є війна на півдні України для обох сторін. На думку американців, попри нещодавні успіхи України на північному сході, територія навколо Херсона є критично важливим театром військових дій, що має глибокі стратегічні наслідки для Києва і москви. Офіційні особи США вважають, що розбіжності у баченні ведення війни на Херсонщині – це лише останнє непорозуміння між путіним та його вищим командуванням.

Видання пише, що вищі російські офіцери неодноразово ставили під сумнів початкові плани війни, особливо перший етап, який передбачав швидке захоплення Києва. Американці вважали, що путін йде на війну з недостатньою кількістю військ і озброєння, і їхні побоювання виявилися правильними.

Повідомляється, що після поразки під Києвом путін послабив свій контроль над військовим плануванням і дозволив старшим генералам створити нову стратегію. Вона була фактично війною на виснаження і дозволила росії просунути свою армію вперед на сході України.

За даними американських чиновників, хоч путін і прийняв деякі рекомендації військового командування, включно з мобілізацією, його участь в ухваленні рішень створила напруженість. Президент рф вимагає стратегії без подальших відступів, але на фоні успішного контрнаступу України російське військове керівництво розділилося у думках щодо того, як реагувати на вказівки президента рф – одні вважають, що їх треба виконувати, а інші – що варто чинити опір наказам диктатора. 

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!