П'ять кольорових брам Львова, які вдалось відновити цього року

2130 0
Цього року у місті відновили майже 50 брам в історичному ареалі
Фото  ЛКП «Бюро спадщини»

Фото ЛКП «Бюро спадщини»

Цього року у Львові відновили 46 брам в будинках історичного ареалу міста. Роботи відбувались у межах програми співфінансування, яку координує Бюро спадщини управління охорони історичного середовища. ЛКП «Бюро спадщини» зробило підбірку із п’яти відновлених дверей, яскравих і не дуже типових. Дверей, які привертають увагу не лише формами, а й кольорами, які змогли відновити реставратори.

Читайте також: У нещодавно відреставрованій історичній брамі на площі Ринок вибили вікно. Фото

При реставрації брам 70% вартості робіт оплачують із міського бюджету, 30% – сплачують мешканці.

Бірюзова брама на площі Ринок

Брама з площі Ринок, 45. Окрім незвичного кольору має надзвичайно красиве оздоблення і вітражне засклення. Роками це було приховане під нашаруваннями непримітної фарби. Фахівці вирівняли деформовану конструкцію, відновили втрачені металеві елементи, а також обережно обробили кут, де була врізана газова труба.

У ЛКП повідомляють, що робота над брамою тривала упродовж чотирьох місяців, а вартість відновлення брами сягала близько 52 тисяч гривень, з яких місто оплатило 70%.

Чорна брама на вул. Вітовського, 37

Браму вважають нетиповою для Львова. Фахівці із ЛКП «Бюро спадщини» кажуть, що усі заклепки під час реставрації довелося розібрати. Також реставратори замінили певні вставки в нижній частині брами, які прогнили, демонтували старий кодовий замок. «Під нашаруваннями старої фарби майстри віднайшли приховані кватирки та поновили механізм їх відкриття», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Львові відновили одну із найвищих та найцінніших брам середмістя. Фото

Загальна вартість реставрації становила понад 65 тисяч гривень з яких місто оплатило майже 46 тисяч, іншу частину – мешканці.

Оливкова брама на Вітовського

Брама в будинку на вулиці Вітовського, 10. Майстри вирівняли металеву конструкцію, виготовили та встановили нову клямку, а також відновили красиве засклення, на місці якого раніше була фанера. Також реставратори поновили старий австрійський замок. Фахівці повернули брамі розкішний автентичний колір, а також відновили втрачені елементи оздоби. Місто за роботи оплатило майже 41 тисячу гривень.

Червона брама із Ставропігійської

На вулиці Ставропігійській також відновили браму. Вирівняли деформовані елементи, виготовили і встановили нову металеву клямку, а також відновили втрачене засклення. Усі її елементи не приварені, а фіксуються на заклепках. Вартість відновлення цієї брами – понад 52 тисячі гривень.

Смарагдова брама на Лісній

Браму на вулиці Лісній, 18 фахівці відновлювали два місяці. Численні нашарування старої фарби приховували пошкодження, заіржавілі та втрачені елементи оздоби. Фахівцям вдалось відновити темно-зелені відтінки брами. Реставрація коштувала понад 54 тисячі гривень з яких місто оплатило понад  38 тисяч.

Нагадаємо, що у Львові на смітник викинули автентичну історичну браму. Її врятувала архітекторка Христина Бадзян. Вона передала браму Бюро спадщини і ЛКП пообіцяло її відновити.

 

Фото  ЛКП «Бюро спадщини»




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!