Політична реклама

Топ-5 підземель старого Львова

36984 0
Під львівською бруківкою є безліч тунелів та підземель, які спорудили кілька століть тому. Тут містяни переховувалися під час нападу ворогів, монахи спускалися сюди для молитви та усамітнення, алхіміки облаштовували у підземеллях свої таємні лабораторії. Всі ці місця зберегли свою загадкову та містичну атмосферу. Tvoemisto.tv знайшло п'ять таких і пропонує детальніше ознайомитися з таємницями холодних львівських підземель.

Підземелля Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла (костелу отців Єзуїтів)

 

Фото: tvoemisto.tv

Підземелля костелу отців Єзуїтів – це рештки мурів княжих часів 13 ст. Підземелля складаються з трьох рівнів, частина з них засипана землею. Тут можна побачити залишки побутової кераміки 16 ст. і фрески 17 ст. Найцікавішою знахідкою цього підземелля є різьблений саркофаг 18 ст. архиєпископа Миколи Вижицького. У ньому видавлена бічна стінка, однак у саркофазі ніхто ніколи не був похований. 

Від сьогодні, 6 червня, підземелля Єзуїтів буде відкрите для всіх охочих кожного дня з 11:00 до 20:00. Вхід у підземелля безкоштовний, свої пожертви відвідувачі зможуть залишити у спеціальній скриньці. Для екскурсії попередньо потрібно звернутися в інформаційний центр Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла на вул. Театральній, 11 або за телефонами  235-76-76 або (067)671-42-16.

Як розповів настоятель храму святих апостолів Петра і Павла о. Степан Сус, у підземеллях планують також проводити нічні екскурсії після 22:00, у той час, коли сам храм уже закритий.

 

Підземелля Преображенської церкви

Фото: tvoemisto.tv

Найбільші за розміром підземелля у Львові розташовані під Преображенською церквою (вул. Краківська, 21). На місці храму колись був костел ордену тринітаріїв, підземелля якого датуються початком 18 ст. Орден займався викупом християн із неволі в ісламських країнах. За часів тринітаріїв тут робили поховання, які до сьогодні не збереглися. Під вівтарем Преображенської церкви є підземелля, які, як і сам храм датуються 19 ст.

Побачити підземелля можна лише замовивши спеціальний екскурсійний тур.

 

Підземелля монастиря бернардинів

Фото: tvoemisto.tv

Ще одним цікавим об’єктом є підземелля монастиря бернардинів. Для огляду доступна лише невеличка частина – та, де розташований Музей ідей (вул. Валова, 18а). Зараз у цих підземеллях діють два музеї: українського модерного мистецтва та гутного скла. Решта підземель або не вціліли, або нерозчищені.

Оглянути підземелля можна безкоштовно з 10:00 до 19:00, у суботу та неділю з 12:00. 

 

Підземелля Домініканського монастиря

Фото: explorer.lviv.ua

Підземелля Домініканського монастиря є одними з найстаріших підземель Львова. Вчені припускають, що це – залишки палацу князя Лева, який було закладено у 1270 р. Тут можна побачити зал з шибеницею та житло монаха-відлюдника. 

Підземелля можна оглянути кожного дня, крім понеділка. Тричі на день тут проводить екскурсії Музей історії релігії: об 11:00, 14:00 та 17:00. Вартість екскурсії для дітей та студентів 10 грн, для дорослих – 20 грн. Музей розташований за адресою пл. Музейна, 1.

 

Підземелля аптеки-музею

Фото: tvoemisto.tv

Найдавніша з існуючих у Львові аптек, аптека-музей «Під чорним орлом», діє уже понад два з половиною століття і теж має свої підземелля. Тут  можна побачити багато унікальних експонатів - книжки зі старовинними рецептами лікарських препаратів, колекцію медичних приладів, яким понад чотириста років. У підземеллях облаштована справжня лабораторія середньовічного вченого-алхіміка.

Оглянути підземелля можна за адресою вул. Друкарська, 2 з 10:00 до 17:00. Вартість ексурсії для дорослих становить 15 гривень, для студентів - 10 грн, для школярів - 7 грн. 

Джерела: ХайВей, Екскурсія, Плайoksa.com.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!