Письменника Доржа Бату звинувачують у шахрайстві. Автор – заперечує

1537 0
Свій дебютний роман «Франческа. Повелителька траєкторій» він опублікував у Видавництві Старого Лева.
Фото: Видавництво Старого Лева

Фото: Видавництво Старого Лева

Письменника Андрія Васильєва (Дорж Бату), який дебютував у Видавництві Старого Лева в 2018 році, звинувачують у вигаданій біографії. Відповідний пост 7 грудня опублікував на своїй сторінці у Facebook журналіст і блогер  Віктор Трегубов. 

За його словами, автор «Франчески» та інших книг вигадав свою біографію і заробляє гроші на брехні. Так, наприклад, сам Васильєв розповідав, що його книга «Франческа. Повелителька траєкторій» — це реальна історія з деякими змінами прізвищ та деталей, оскільки «мова йде про режимний об’єкт». Водночас журналіст переконаний у протилежному.

«Великий сумнів закрався тоді, коли Андрій опублікував в групі текст, в якому Вескот перед строєм вояків описав, власне, цю групу, та на її прикладі розповів про важливість військової символіки», – зазначив блогер.

Він зазначив, що після публікації Доржем Бату історії, попросив у письменника фото полковника. Отриманий знімок він «пробив» через Google і з’ясував, що його зробили у 2013-му році під час візиту Flying Yankees до Австралії.

«Ані командир, ані заступник командира там не були похожі ані на фото «Вескота», ані на описаний Доржем образ, ані на дядька на наданому ним фото. Ну прям зовсім. Отже, чуйка мене не підвела — Вескота не існувало. Я запитав у Андрія, що це було. Андрій запевнив мене, що скоро все доведе — і за кілька днів я раптово опинився у нього в бані», — пише Трегубов.

Через власні джерела в NASA журналіст перевірив чи справді працював там Дорж Бату і з’ясував, що ні. 

«NASA почали власне розслідування. Повідомили Андрієві, що так не можна. Йому прийшло попередження про можливий судовий позов», — пише Трегубов.

Він також стверджує, що Дорж Бату не покинув журналістику через власні переконання, а його «попросили» через вигадане інтерв’ю з Олексієм Навальним. 

Сам письменник каже, що ніколи не був держслужбовцем і працює з приватними компаніями, але ніколи не робив гучних заяв щодо цього. Дорж Бату підкреслив, що публікує лише свою особисту думку чи позицію, що ґрунтується на відкритих джерелах.

«Я ніколи не робив заяв, і ніколи не виступав від імені жодної установи, з котрою я співпрацював. Я наголошував про це усім журналістам, котрі звертались до мене за коментарями. Я не буду продовжувати обговорення цієї теми в соцмережах і перейду до консультацій про перенесення обговорення в юридичну площину», — зазначив письменник.

У Видавництві Старого Лева прокоментували, що вважають неприпустимими обман, проте наразі у них немає доказів, які змусили б сумніватися у словах Доржа.

«Ми у «Видавництві Старого Лева» вважаємо неприпустимими обман та маніпуляції та віримо, що наші автори не вдаються до подібних речей. Так само неприпустимими та жахливими є бездоказові публічні звинувачення, бо вони здатні руйнувати людські життя, навіть якщо є неправдою», —  пояснили у видавництві.

Ірина Давосир

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!