Київ

Рада виділила гроші на завершення будівництва музею Голодомору

1464 0
Рішення дозволить у короткий термін завершити весь комплекс будівельних робіт

Верховна Рада підтримала законопроєкт №3473, який передбачає виділення додаткових 573,9 млн грн на завершення будівництва Національного музею Голодомору.  Про це повідомив один з керівників Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк. 

За відповідне рішення проголосували 312 нардепів. 

12 липня Комітет із питань бюджету рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу і в цілому законопроєкт №9437 щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».
 
Як повідомила голова Комітету з питань бюджету ВР Роксолана Підласа, ініціатива є збалансованою та не передбачає загалом збільшення видатків державного бюджету на поточний рік.
 

Ухвалення та реалізація проєкту закону №9437 дозволить у короткий термін завершити весь комплекс будівельних робіт щодо музею і на належному рівні вшанувати пам'ять мільйонів жертв трагедії, що сприятиме відновленню історичної справедливості, утвердженню в суспільстві та серед всієї міжнародної спільноти нетерпимості до будь-яких проявів насильства, додала Підласа.

Нагадаємо, Національний музей Голодомору-геноциду почали будувати у 2008 році на схилах Дніпра біля Києво-Печерської лаври. У 2010 році для відвідувачів відкрили першу частину – меморіал, а друга частина має бути власне музеєм. Їх будують за проєктом польської архітектурної студії Nizio Design та української компанії Project Systems LTD. Архітектор Мирослав Нізьо, засновник студії Nizio Design, також працював над Музеєм історії польських євреїв POLIN та Музеєм Варшавського повстання.

Будівництво музею

Національний музей Голодомору-геноциду мали б добудувати до 90-ї річниці трагедії з дня трагедії, однак проєкт зупинили через війну. За планом, музей зможе одночасно приймати 1,5 тисячі відвідувачів.

У проєкті передбачено пішохідний місток, який з'єднуватиме музей із паркінгом на Дніпровському схилі. В приміщенні майбутнього музею будуть розташовані зали з постійними експозиціями та змінною експозицією, три конференц-зали, науково-методичний центр, великі фондові сховища, бібліотеки, освітні класи, екскурсійне бюро, медпункт, кафе та гардеробна.

Нагадаємо, 15 грудня 2022 року Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу. Резолюція висловлює солідарність із народом України та вшановує пам'ять мільйонів людей, які загинули внаслідок цілеспрямованих дій сталінського режиму щодо організації штучного голоду.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!