Реставрація балконів у Львові. Як подати заявку

944 0
Подати заявку на участь можна до кінця цього року.
Фото: Бюро спадщини

Фото: Бюро спадщини

У Львові продовжили термін подачі заявок від мешканців на реставрацію балконів на головних фасадах будинків-пам’яток. Це можна зробити до 31 грудня включно, інформує Львівське комунальне підприємство «Бюро спадщини».

«Програма передбачає реставрацію, ремонт (реставраційний) балконів, еркерів, лоджій, які належать до житлових квартир, що є у приватній власності та розташовані на головних фасадах будинків – пам’яток культурної спадщини м. Львова», – йдеться у повідомленні.

Читайте також:  Хто відповідатиме за обвал балкона у Львові, де загинув чоловік

Охочим взяти участь наголошують, що потрібно подавати спільну заяву з повним переліком додатків від усіх мешканців чиї балкони виходять на головний фасад. Якщо мешканці не хочуть брати участь у програмі, вони долучають письмову відмову.

Як подати заявку

  1. Найперше слід зʼясувати, чи будинок є пам’яткою культурної спадщини і чи балкон розташований на головному фасаді та перебуває в незадовільному/аварійному стані.
  2. Далі варто узгодити із сусідами-власниками балконів внесення частки співфінансування. Зараз така частка становить 10 тисяч гривень за кожен балкон, еркер чи лоджію. Сусід також мають надати згоду на доступ до балконів та використання інженерних мереж.
  3. Після цього слід завантажити загальну заяву та відправити її територіальний підрозділ Центру надання адміністративних послуг Львова. До заяви обов’язково потрібно вкласти додатки від власників кожної з квартир, чий балкон подається на програму:
  • копії укладеного(-их) охоронного(-их) договору(-ів) з органом охорони культурної спадщини на кожну квартиру з балконом, який пропонується для реставрації по Програмі (якщо він у вас не укладений, його потрібно укласти з управлінням охорони історичного середовища);
  • копії технічних паспортів кожної квартири з балконом, який пропонується для реставрації по Програмі;
  • копії поверхових планів будинку – пам’ятки культурної спадщини (для їх отримання, необхідно звернутися в управляючу компанію або ОСББ).;
  • фотофіксація стану балкону(-ів), еркера(-ів), лоджії(-й), які пропонуються для реставрації по Програмі;
  • довіреність про уповноваження особи на участь у Програмі (нотаріально посвідчена). У разі, якщо хтось із власників відмовляється від участі у Програмі, учасник до заявки долучає відповідну письмову відому.

 

«Першочергово реставрація балконів буде здійснюватись на тих об’єктах, де вже розроблена проєктно-кошторисна документація», – наголошують у «Бюро спадщини».

Якщо ж будинок не є памʼяткою архітектури, однак балкон перебуває в аварійному стані, власники можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. 80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем. На реалізацію цієї програми з бюджету міста виділили 10 мільйонів 300 тисяч гривень. В середньому ремонт балкону коштує 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, з серпня до жовтня у Львові проводили обстеження балконів у будинках. Тоді обстежили 5 448 будинків, а в них–  58 535 індивідуальних балконів. В неналежному стані перебуває 9 271 балкон.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!