Скільки львівських балконів у аварійному стані та хто платитиме за їхній ремонт

1196 0
Найбільше аварійних балконів визначили у Галицькому та Личаківському районах.
Фото6 Бюро спадщини

Фото6 Бюро спадщини

З 17 серпня до 25 жовтня 2023 року у Львові проводили обстеження балконів у будинках. За результатами цієї перевірки, обстежили 5448 будинків, а в них 58 535 індивідуальних балконів. В неналежному стані є 9271 балкон. Також обстежили 7148 балконів загального користування, з них у належному стані – 4201 балкон. Про це повідомила під час брифінгу 25 жовтня заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Перевірку балконів почали після того, як 13 серпня на вул. Під Дубом, 2 впав балкон на четвертому поверсі. На ньому в цей момент перебував 43-літній власник квартири, який отримав серйозні травми від падіння і згодом помер.

Найбільше аварійних балконів визначили у Галицькому та Личаківському районах, а найменше – у Сихівському. При виявленні балконів в поганому стані тут же огороджували територію біля будинку, щоб унеможливити падіння уламків балкону на голови пішоходів. 

Проводили обстеження комісії, створені управляючими компаніями. До них входили майстер, головний інженер та працівник експертної організації. Важливо було потрапити в помешкання, однак 23% мешканців не надали можливості зайти до квартири та обстежити балкони зсередини. Наступного місяця планують продовжити такі обстеження, аби все таки оглянути більше балконів зсередини.

Читайте також:  Хто відповідатиме за обвал балкона у Львові, де загинув чоловік

Мешканцям, яких не було в помешканнях на момент перевірки, залишили повідомлення в дверях з проханням звернутися до управляючої компанії для перевірки балкону. Також львів’янам з аварійними балконами надали пам’ятку щодо алгоритму дій при ремонті такого балкону.

«Якщо балкон є в особистій власності, то мешканці зобов’язані утримувати балкони в належному стані. Тому це їхній обов’язок. Так само балкони загального користування це спільна відповідальність мешканців будинку», – зазначила Ірина Маруняк.

Зазначимо, що власники індивідуальних балконів у будинках, які не є пам’ятками архітектури, можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. 80% коштів готове оплатити місто, а 20% залишиться за мешканцем. На реалізацію цієї програми з бюджету міста виділили 10 мільйонів 300 тисяч гривень. В середньому ремонт балкону коштує 100 тисяч гривень.

Нагадаємо, що у Львові продовжили термін подачі заявок на Програму співфінансування реставрації балконів у будинках, що є пам'ятками архітектури. Відтак, до 15 грудня у ЦНАПах міста власники квартир у будинках-пам’ятках культурної спадщини знову можуть подавати заявки на реставрацію балконів на умовах співфінансування. 

Наталія Вареник
 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!