Рецепти на Різдво: солодощі та гостинці для колядників

3652 0
Колядники несуть в домівку побажання добра, достатку, здоров'я і миру. За таку добру справу їм прийнято дякувати від душі: монетою, дорослим - чаркою, а дітям - домашніми солодощами, на кшталт «Пташок» або пряників-«Миколайчиків». Пропонуємо рецепти на Різдво, які прикрасять не тільки святковий стіл, а й стануть гарною «дякою» гостям за коляду.
фото: poradnica.com

фото: poradnica.com

Галушки, запечені в маковій підливі

Інгредієнти: 600 грам сиру, 2 яйця,5 столових ложок борошна,3 столових ложок цукру, щіпка солі.

Для підливи: 300 г сметани, 5 столових ложок маку,3 столових ложок цукру,1 ч. л. ванільного цукру,вершкове масло для форми

Як приготувати

Сир розігрійте з цукром, ванільним цукром, сіллю і яйцями, додайте борошно, розмішайте до однорідності.

Закип'ятіть воду в каструлі, підсоліть її. Змочіть руки, відщипувати від тесту невеликі шматочки, скатуйте кульки і відварюйте, поки вони не спливуть.

Духовку розігрійте до 180 ° С. Форму змастіть маслом, викладіть в неї готові галушки.

Мак обшпарте, перемеліть з цукром і ванільним цукром в блендері, розмішайте зі сметаною. Залийте галушки соусом і запікайте приблизно півгодини.

«Пташки» для колядників

Інгредієнти:0,5 кілограма борошна,1 склянка молока,3 столових ложки маргарину,2 жовтки,1 столова ложка цукру,1 столова ложка ванільного цукру, родзинки, білки для змащування.

Як приготувати

Молоко, маргарин, цукор і ванільний цукор закип'ятіть, заваріть з цією сумішшю 200 г борошна, ретельно розмішайте, щоб не було грудочок, додайте просіяне борошно, жовтки і замісіть м'яке еластичне тісто.

Розділіть його на невеликі шматочки, розкачайте їх джгутиками товщиною з палець і довжиною в 2 пальця. Скрутіть їх вісімками, так щоб один кінець джгутика - хвостик пташки, опинився під вісімкою, а один, голова, - над.

Вставте в голову оченята-родзинки, змастіть пташок збитими білками і запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до готовності, близько 20 хвилин.

Медові «Миколайчики»

Добре, якщо є особливі формочки для печива «Миколайчиків». Якщо їх немає, візьміть звичайні, але символічні: з овечкою, ялинкою, ангелом.

Інгредієнти: 4 неповних склянки борошна,1 склянку меду,0,5 склянки цукру,0,5 склянки води,0,5 чайної ложки меленої кориці,2 чайних ложки розпушувача;

Для цукрової глазурі: 100 грам цукру,2,5 склянки води,щіпка ванільного цукру

Як приготувати

Воду, цукор і мед закип'ятіть, трохи охолодіть і заваріть цією сумішшю 3 стакан просіяного борошна.

Вимісіть м'яке тісто, витримаєте його на холоді, щоб відпочило, півгодини, прикривши рушником або обернувши харчовою плівкою. Решту борошна просійте з розпушувачем, дістаньте тісто, підмішуйте в нього борошно і залиште при кімнатній температурі на 15 хвилин.

Розкачайте корж товщиною 1-1,5 см. Фігурними формами виріжте невеликі пряники, викладіть на деко, присипане борошном або застелене пергаментом, і запікайте 15 хвилин при 220 ° С.

З води, цукру і ванільного цукру зваріть тягучий сироп, трохи остудіть і полийте пряники. Поставте їх у вимкнену, але ще гарячу після випікання духовку, щоб глазур підсохла.

Маковий завиванець

Для тіста: 0,5 кілограма борошна вищого гатунку,100 грам м'якого вершкового масла,50 грам свіжих хлібопекарських дріжджів,1 стакан теплого молока,1 склянка цукру,1 пакетик ванільного цукру,2 жовтки,0,5 чайної ложки солі

Для начинки: по 150 грам маку і цукру,по 100 грам родзинок і ядер волоських горіхів, 2 столової ложки молока,2 білка.

Як приготувати

Молоко вилийте в глибоку мисочку, розкришіть туди дріжджі, додайте ложку цукру і пару ложок борошна і залиште в теплому місці на 25-30 хвилин. Борошно просійте. Жовтки розітріть з цукром і маслом до однорідності. Опару влийте в борошно, додайте масляну суміш, ванільний цукор і сіль і вимісити однорідне м'яке тісто. Прикрийте його чистим рушником і залиште в теплі і тиші підходити.

Приготуйте начинку: залийте окропом родзинки і окремо мак, залиште на півгодини. Зайву рідину зцідіть, мак розітріть з цукром (зручно збивати блендером або двічі пропустіть через м'ясорубку). Горіхи підсушіть на сковороді без масла. Білки збийте в густий крем.
Всі компоненти начинки змішайте.

Підійшло тісто обмесіть, розділіть на дві частини, кожну розкачайте прямокутником і змастіть начинкою. Поверніть рулети, викладіть на деко, вистелений пергаментом, і запікайте близько 50 хвилин в розігрітій до 180°С духовці.

Джерело: Порадниця

Опублікувала Мар'яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!