«Спочатку дрони, потім стадіони». Літинський озвучив результати понад десятка пікетів у Львові

1287 0
Під стінами ЛОВА відбулась зустріч учасників мітингів.
Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

У пʼятницю, 17 листопада, під будівлею Львівської обласної військової адміністрації відбулась дванадцята зустріч учасників мітингу «Спочатку дрони – потім стадіони». Волонтер та один з організаторів мітингу Святослав Літинський розповів, чого вдалось добитись мирними акціями, яких провели більше десяти.

«Найбільший позитив стався у вівторок, коли Львівська обласна рада ухвалила рішення, згідно з яким армія – наш пріоритет. Було вирішено, на що можна витрачати гроші. Це: на ЗСУ, на надзвичайні ситуації та на захищені видатки (зарплати)», – сказав Святослав Літинський.

Крім того, завдяки мітингам було прийнято рішення 75% залишкових коштів перерахувати на ЗСУ. Скільки це буде у цифрах ще не відомо. Суми називають різні – від ста мільйонів гривень і більше. 

Серед результатів мітингів також те, що гроші, виділені військовим, але не витрачені до кінця року «переходитимуть» за ними у наступний рікПередбачено також 50% надходжень від приватизацій майна перераховувати для захисників. Крім того, на армію віддадуть 50% понадпланових надходжень від податків та платежів. 

За словами Літинського, надалі буде потрібен максимальний громадський контроль, аби рішення ЛОР виконувались.

Читайте також: Львівська облрада таки обмежила некритичні видатки з бюджету

До учасників вийшов керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень. Він відзвітував, скільки коштів з обласного бюджету цьогоріч було перераховано на підтримку армії. 

За його словами, для територіальної оборони було виділено 95 мільйонів 836 тисяч гривень, на сприяння матеріально-технічного забезпечення окремих військових формувань близько 164 мільйонів 900 тисяч гривень.

68 мільйонів гривень виділили на потреби правоохоронних органів, зокрема на заходи безпеки та контррозвідувальну діяльність. Ще 17 мільйонів 498 тисяч гривень спрямували на протидію тероризму.

Для військового госпіталю та на медичні потреби з обласного бюджету перерахували 8 мільйонів 400 тисяч гривень та 7 мільйонів 600 тисяч гривень відповідно.

Читайте також: Пікетувальники записали звернення до президента під стінами Львівської ОВА

Нагадаємо, щоп’ятниці під будівлею Львівської обласної військової адміністрації громадяни збирались на мітинг і вимагали від представників влади збільшення допомоги армії завдяки зменшенню некритичних витрат. 

Tvoemisto.tv поспілкувалось із волонтером, ініціатором львівської акції «Спочатку дрони, потім стадіони» Святославом Літинським і директором департаменту економічної політики ЛОВА Степаном Куйбідою про те, чи потрібні такі акції зараз і чому; скільки коштів виділяє на допомогу ЗСУ місто та область; завдяки чому цю допомогу можна збільшити; коли мітинги припиняться і що для цього мусить зробити влада. Про це читайте у матеріалі за посиланням.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!