Роковини операції «Захід»: опубліковано документи МГБ про депортацію українців

7552 0
У Львові в день 70-ї річниці депортації українських сімей із західних областей України проведуть поминальні богослужіння та громадське віче.
фото: Укрінформ

фото: Укрінформ

21 жовтня 1947 року була проведена операція «Захід» з виселення майже 80 тисяч українців з території західних областей України. До роковин злочину Центр досліджень визвольного руху та Галузевий державний архів СБУ опублікували у вільному доступі на Електронному архіві Українського визвольного руху документи МГБ СРСР про планування та здійснення депортації.

Наказ №00430 міністра держбезпеки СРСР Віктора Абакумова
про проведення депортації

Десятки тисяч сімей українців примусово відправили в Сибір за наказом міністра держбезпеки СРСР Віктора Абакумова. Операція «Захід» охопила тодішні Волинську, Рівненську, Дрогобицьку, Станіславську (Івано-Франківську), Львівську, Тернопільську та Чернівецьку області. Більшість виселених – жінки та діти до 15 років. Операція мала на меті остаточно знищити український визвольний рух під проводом ОУН, яка діяла за підтримки місцевого населення.

План проведення операції у Львівській області

Розразунок забезпечення спецперевезень вагонами.
Спочатку планувалося виселити 100 тисяч осіб

Для проведення операції було відряджено до тисячі співробітників МГБ у кожну область, де відбувалося виселення, зі східних регіонів УРСР та різних округів РСФРР. Крім того, до депортації залучили військових внутрішніх військ МГБ та Радянської армії. Для забезпечення виселення запланованої кількості осіб готувалися списки так званих резервістів, оскільки в МГБ передбачали, що частина сімей може вдатися до втечі.

Карта проведення операції

Фрагмент карти проведення операції «Захід» у Тернопільській області. Синій колір – кількість «контингенту» (осіб, які підлягають депортації). Червоний – кількість військовослужбовців, залучених до проведення депоратції. Жовтогарячі кружечки – місця дислокації оперативних груп військ МГБ.

Більшість потягів із виселенцями прибували на підприємства вугільної промисловості східних регіонів СРСР. «Активних українських націоналістів» відправили під конвоєм в Омську область.

Карта вантажних станцій

Кількість виселених українців під час операції «Захід» неодноразово уточнювалася в документах радянських спецслужб. Зокрема, у «Довідці про кількість сімей активних учасників...» від 27 травня 1948 року йдеться про 26 332 сім'ї – 77 791 особу. З них 18 866 чоловіків, 35 685 жінок та 23 240 дітей до 15 років.

Сьогодні, 21 жовтня, у Львові відбудуться заходи із вшанування пам’яті жертв операції «Захід» біля пам’ятника жертвам комуністичних злочинів на площі Шашкевича.

13:00 – покладання квітів до пам’ятника

13:05 – екуменічна панахида

13:20 – громадське віче

Крім того, у різних церквах Львівщини проведуть поминальні богослужіння за жертвами операції «Захід».

За матеріалами Центру досліджень визвольного руху


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!