«Росія прямує до поразки», – Френсіс Фукуяма прокоментував війну в Україні

14970 0
Він зазначив, що на Балканах підтримка путіна значно більша, ніж у інших країнах Європи.
Френсіс Фукуяма/Фото з відкритих джерел

Френсіс Фукуяма/Фото з відкритих джерел

Американський філософ та політичний економіст, викладач Стенфордського університету Френсіс Фукуяма, написав власні роздуми про війну в Україні. 

На момент підготовки цього тексту він був у Скоп’є (Північна Македонія) і зазначив, що на Балканах, а особливо в Сербії, загалом присутня доволі широка підтримка Путіна, напротивагу настроям в інших країнах Європи.

Прогнози Фукуями з 12 пунктів опублікував онлайн-журнал American Purpose

  1. Росія прямує до поразки. Російське військове планування виявилося некомпетентним, оскільки воно ґрунтувалося на хибному припущенні, що українці прихильно ставляться до Росії, а українські війська одразу впадуть після вторгнення. А тому російські солдати замість додаткових боєприпасів та провізії  везли з собою форму, яку планували одягти на парад перемоги в Києві. На даний момент Путін долучив до цієї операції основну частину своїх військових — немає величезних резервів сил, які він міг би додатково залучити до битви. Російські війська застрягли за межами різних українських міст, де вони стикаються з величезними проблемами з постачанням та постійними українськими контратаками.
  2. Крах Росії може бути раптовим і катастрофічним, а не відбуватися повільно через війну на виснаження. Армія в полі досягне точки, коли не буде можливим ані постачання, ні виведення військ, і моральний дух випарується. Це принаймні може відбутися на півночі. Наразі росіянам краще на півдні, але ці позиції буде важко зберегти, якщо північ зазнає краху. Немає можливого дипломатичного вирішення війни до того, як це станеться. Не існує жодного компромісу, який був би прийнятним як для Росії, так і для України, враховуючи втрати, які вони зазнали на даний момент.
  3. Дипломатичного вирішення конфлікту неможливе. Уявного компромісу, який влаштує і Росію, і Україну, з поточним рівнем втрат не існує.  
  4. ООН вкотре демонструє свою немічність.
  5. Рішення адміністрації Байдена не закривати небо над Україною та не допомагати з передачею польських літаків МІГ були хорошими. Їм вдалося тримали голову холодною в такий емоційний період. Зокрема, польські МіГи не розширили б можливості для українських військових. Набагато важливішим є безперервне постачання джавелінів, стінгерів, TB2, медичних матеріалів, комунікаційного обладнання та обміну інформацією. Я припускаю, що українські сили вже приймають рішення виходячи з даних розвідників НАТО, які діють за межами України.
  6. Україна платить дуже велику ціну, це правда. Але найбільше шкоди завдають ракети та артилерія, від яких не допоможе ані закрите небо, ані МіГи. Єдине, що зупинить кровопролиття – це поразка російської армії в полі. 
  7. Путін не переживе поразки своєї армії. Він отримує підтримку, тому що його вважають сильною людиною. Що він може запропонувати, коли продемонструє некомпетентність і його позбавлять сили примусу?
  8. Вторгнення вже завдало величезної шкоди популістам у всьому світі, які до нападу висловлювали симпатію до Путіна – Маттео Сальвіні, Жаїр Болсонару, Ерік Земмур, Марін Ле Пен, Віктор Орбан і, звісно, Дональд Трамп. 
  9. Ця війна стала хорошим уроком для Китаю. Як і Росія, Китай створив, здавалося б, високотехнологічні військові сили за останнє десятиліття, але вони не мають бойового досвіду. Жалюгідну роботу російських ВПС, ймовірно, повторять ВПС Народно-визвольної армії, яка так само не має досвіду управління складними повітряними операціями. Ми можемо сподіватися, що китайське керівництво не буде обманювати себе щодо власних можливостей, коли обмірковуватиме майбутній крок проти Тайваню, як це зробили росіяни.
  10. Сподіваймося, що Тайвань самостійно зрозуміє, що потрібно готуватися до бою, так само як це робили українці, і відновлять призов на військову службу.  
  11. Турецькі дрони стануть бестселерами.
  12. Поразка Росії зробить можливим «нове народження свободи» і вимкне наше ниття щодо занепаду глобальної демократії. Дух 1989 житиме й надалі, і все завдяки хоробрим українцям.

Переклад Юлії Салій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!