Київ

Росіяни планували теракти в Києві

514 0
СБУ запобігла терактам у Києві та Львові на 9 травня

Контррозвідка СБУ запобігла чотирьом терактам у Києві, які мали відбутися 9 травня 2024 року. Про це інформують у пресслужбі СБУ та Офісі Генпрокурора.

У результаті багатоетапної спецоперації у столиці затримали агентів російської розвідки, які встановлювали вибухові пристрої в будівельних гіпермаркетах відомої мережі та біля одного із кафе. Ці ж агенти готували теракти у Львові.

У Службі безпеки розповідають, що саморобні вибухові пристрої були замасковані в упаковки з-під чаю. Вони складалися із таймера, детонатора і пластичної вибухівки із запалювальною сумішшю, яка мала спричинити масштабні пожежі.

«За задумом російської спецслужби, вибухівка повинна була здетонувати у пікові години відвідуваності гіпермаркетів, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню. Крім того, її планували розмістити серед легкозаймистих матеріалів – щоб таку пожежу не вдалося швидко ліквідувати», — йдеться у повідомленні.

Ще один теракт мав відбутися біля популярного київського кафе. Російські агенти хотіли закласти вибухові пристрої у запарковану поруч автівку.

Таким чином, зазначають у СБУ, головне управління генштабу збройних сил РФ (більш відоме як ГРУ) хотіло дестабілізувати ситуацію в Україні, а також надіслати сигнал у символічний для них день 9 травня про нібито наявність у Києві російського підпілля, яке чекає приходу "русского міра".

Контррозвідка Служби безпеки встановила, що куратором терактів РФ був співробітник гру Юрій Сизов, який проходить службу у військовій частині №92154.

«Він особисто давав вказівки завербованим агентам і навіть записав відеоінструкцію із встановлення вибухового пристрою в одному з магазинів цієї ж мережі у московській області», — розповідають у СБУ.

Служба безпеки тривалий час стежила за його діяльністю і документувала дії агентури. Зокрема, Юрій Сизов відповідав ще за проведення диверсії в Україні, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ також зіграла на випередження і запобігла вибухам.

«Зараз Служба безпеки встановила увесь ланцюжок цієї мережі, включаючи агентурно-бойові групи, контрабандистів, які доставляли вибухівку із території РФ, а також безпосередніх виконавців теракту: їх затримали на гарячому, коли ті встановлювали вибухові пристрої в третьому гіпермаркеті», — йдеться у повідомленні.

Наразі затриманим повідомлено про підозру відповідно до вчинених ними злочинів, зокрема за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 111 (державна зрада); ст. 113 (диверсія); ст. 258 (терористичний акт). Їм загрожує довічне ув’язнення.

У Офісі Генпрокурора додали, що упіймані агенти російської розвідки також готували теракти у Львові.

За даними слідства, підозрювані на виконання завдання представника спецслужб РФ мали закласти вибухові пристрої на одному із підприємств оборонного призначення у Львові. Там правоохоронці виявили 4 саморобні вибухові пристрої.

Ще 15 вибухових пристроїв були замасковані під харчі у Києві, розповіли в Офісі Генпрокурора.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!