«Вигризли». Росію планують відключити від SWIFT

1092 0
Вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції.
Фото: perekaz24.eu

Фото: perekaz24.eu

Підготовка до відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи SWIFT розпочалася. Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Читайте також: Канада накладає санкції і вимагає відключення Росії від SWIFT

«Ми гризли-гризли і вигризли. Працювала вся українська дипломатія – від президента України до аташе в українському посольстві», – написав Дмитро Кулеба.

За його словами, офіційне рішення ще не оформлене, але вже розпочалася технічна підготовка до ухвалення рішення та впровадження цієї санкції.

Міністр також наголосив, що цю перемогу українські дипломати присвячують усім оборонцям України.

Раніше сьогодні агентство Bloomberg повідомило, що США серйозно розглядають питання про те, чи варто вимагати відключення Росії від системи обміну фінансовими повідомленнями SWIFT у зв’язку з вторгненням в Україну.

Читайте також: США запровадять санкції проти Путіна

Президент України Володимир Зеленський сьогодні сказав, що майже всі країни Євросоюзу підтримують відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT, крім Угорщини та Німеччини, проте угорський прем'єр Віктор Орбан висловився за такий крок. За також Італія та Кіпр, які раніше були проти. Німеччина таки підтримала відключення Росії від SWIFT.

SWIFT – це ключова і найбільша система, яка забезпечує міжбанківські міжнародні розрахунки. Її штаб-квартира знаходиться у Брюсселі, і до неї підключена більшість країн світу. Якщо з одныэъ краъни йде платіж в ыншу країну, у 99% випадків буде залучена система SWIFT. В ній вказуються дані про платіж – кому перераховують кошти, який банк, яка сума. SWIFT забезпечує швидку обробку цих платежів. Якщо Росію від нього відключать, російські банки не зможуть передавати або отримувати інформацію про іноземні платежі. І навпаки – європейські і американські банки не зможуть передавати інформацію про платежі в Росію.
 
Нагадаємо, що Сполучені Штати готові запровадити санкції проти президента Росії Володимира Путіна, міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова та членів російської Ради безпеки. У п’ятницю 25 лютого також стало відомо, що Європейський союз заморозить активи Путіна та міністра закордонних справ Росії Сергєя Лаврова.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!