«Рубікон перейдений». Вакарчук про становлення нової України і вирішальну битву

5475 0
Україні буде важко у найближчий місяць. Але чим більшу допомогу нам надасть Захід, тим швидше ми переможемо.
Фото: Іван Станіславський

Фото: Іван Станіславський

24 лютого був перейдений рубікон, коли українці відчули, що нема іншого шляху захиститися, аніж як воювати. Вирішальна битва попереду, і вона залежить від того, як Захід допоможе нам захистити свободу і європейські цінності. На цьому наголосив український музикант Святослав Вакарчук під час ефіру на Тvoemisto.tv.

«Для мене зрозуміло – Україна зараз народилася як політична нація. Ми мали довгу історію етнічної нації, п’ять століть чи більше. Імперія, в якій ми були, намагалась зруйнувати наші зусилля, російські еліти не визнавали існування українського народу. У цій боротьбі Україна нагадує мені Ізраїль, коли він був оточений ворогами, що не хотіли визнати його існування», – порівнює музикант.

Читайте також: «Ми розбили на полі бою наратив росії, що України не існує як держави», – Сергій Плохій

Він також додає, що західні країни вже пройшли цю стадію багато років тому, і зараз ми боремось за те, ким ми хочемо бути і за те, щоб самим вирішувати своє майбутнє.

Святослав Вакарчук каже, що це боротьба за свободу, можливо, не тільки за свою, але і всієї Східної Європи. 

«Коли українці відчувають, що влада не відповідає інтересам народу, вони кажуть своє слово на виборах, і влада змінюється. Або ж роблять те, що у 2013-2014 роках, коли тодішній президент Янукович просто втік, і влада знову змінилась. Це у нашій душі, в ДНК. Тому ми не можемо зректися того, що, як відчуваємо, є нашим. Рубікон був перейдений 24 лютого, коли українці відчули, що нема іншого шляху захиститися, ніж як воювати», – каже музикант.

Читайте також: «Вони бояться смерті сильніше, ніж ми». Психоаналітик Роман Кечур про путіна і росіян

Вакарчує говорить, що, якби сценарій путіна вдався, він би не зупинився, і це було в найбільше жахіття для всього демократичного світу, і чим більше західні лідери вагаються, тим довше триває цей глобальний страх і невпевненість, які є зараз. Тому замість страху, що путін може почати Третю світову війну, мусить бути якраз протилежне – через допомогу Україні Захід ставатиме більш певним, що все це жахіття закінчиться якомога швидше.

Тим не менше, Вакарчук не вважає, що західні лідери не розуміють, що діється в путіна. 

«Є багато факторів, і уряди різних країн мають свої інтереси і свої розрахунки, тому тут важко визначити причини. Але що ми маємо розуміти – це те, що зараз повторюються події 1930-х у Європі, коли на Заході споглядали підняття Гітлера і нацистів. І проводячи свої розрахунки, західні лідери вирішили не втручатись надто сильно, щоб умиротворити гітлера, як у випадку Мюнхенської конференції та іншого. Путін діє так само – він хоче поводитись як сильна людина, тому залякує інших, перетинає червону лінію, і якщо ніхто не протидіє – перетинає наступну червону лінію. Через це для західних лідерів важливо зрозуміти, що єдиний шлях – це протидіяти йому», – переконаний Святослав Вакарчук.

На думку музиканта, ми маємо визнати, що зараз допомога Україні значно більша, ніж була раніше, закрема військова, фінансова та санкційна. Але потрібно розуміти, що чим довше ми протистоїмо, тим більше засобів потребуємо, адже найтемніша ніч завжди перед світанком. І зараз ми на моменті, коли битва не вирішена. 

Святослав Вакарчук впевнений, що у довгостроковій перспективі Україна обов’язково виграє. Вона вже виграла духовно і стратегічно. Але залишається питання, якою ціною. 

«Це найголовшіше питання для нас зараз. Буде більше злочинів і звірств, які росіяни вчинятимуть в Україні. У них досі є велика потуга в повітрі, мають багато солдатів і танків, і Україні буде важко у найближчий місяць. Звісно, Україна переможе, але питання якими засобами, і якою буде ціна також для Заходу. Тому мій меседж простий – чим більшу допомогу ви надасте нам зараз, тим швидше ми переможемо. Вам потрібно обрати сторону: біле або чорне. Або ви допомагаєте нам і будете на світлій стороні життя, або утримаєтесь і допоможете путіну. Ще Данте писав, що ті хто стоять осторонь, є найбільшими грішниками», – каже діяч.

Читайте також: «Ми не можемо продати нашу свободу за тимчасову уявну безпеку», – Святослав Вакарчук

Нагадаємо, що лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук записався у тероборону та тепер їздить містами, надихає воїнів своїми виступами, відвідує госпіталі. Під час зустрічі в укритті у Львові, в УКУ, він розповів про історичне формування української ідентичності, «марафонський біг» у війні, про компроміси щодо її закінчення та про українське питання для путіна. Детальніше читайте у матеріалі Тvoemisto.tv.

Віталій Голіч

Фото: Іван Станіславський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!