Психологічна допомога родинам військових. Куди можна звернутися

1364 0
Отримати психологічну допомогу можна онлайн, по телефону чи під час зустрічі зі спеціалістом.
Фото умовне

Фото умовне

Значна частина українців живе зараз у режимі очікування. Родини військових – тих, що воюють, тих, що у полоні, і тих, що загинули – щодня переживають стрес. Часто перебувають на межі, однак не звертаються за психологічної допомогою, бо вважають, що це дорого і недоступно. В Україні для родин захисників працюють безкоштовні психологи. Tvoemisto.tv зібрало підбірку таких контактів, аби кожен, кому потрібна допомога, зміг її отримати. 

Центр надання допомоги учасникам бойових дій

Безоплатно поговорити можна у Львівському центрі надання допомоги учасникам бойових дій, що на вулиці Пекарській, 41. Тут працює троє психологів, тому потрібен попередній запис. Його можна зробити будь-яким зручним способом: зателефонувати у Центр чи написати повідомлення сторінки у соцмережах. Адміністратори одразу ж проконсультують.

«З психологом можна обговорити будь-які проблеми, але зазвичай усі вони все одно крутяться навколо війни та військових», – кажуть у Центрі.

Номери телефону (032) 254 61 16, 067 962 83 25, Facebook за посиланням.

Центр психологічного консультування та травматерапії «Відкриті двері» (Open Doors)

Допомогти зможуть безкоштовно зможуть також психологи Центру психологічного консультування та травматерапії «Відкриті двері» (Open Doors). 

«На постійній основі пропонуємо безкоштовне психологічне консультування для ветеранів їхніх родин психологами 2-3 категорії, навченими за американськими стандартами», – зазначають у Центрі.

Звернутися можна за телефоном +38 (097) 750 22 57.

Український ветеранський фонд

Підтримку пропонують психологи Українського ветеранського фонду. Можна зателефонувати за номером телефону гарячої лінії 067 400 46 60 і проконсультуватись з психологом. Також фонд регулярно організовує групи підтримки, вони відбуваються онлайн, тож доєднатись може людина з будь-якого населеного пункту.

«Групи підтримки – це можливість бути серед людей зі схожим досвідом, в атмосфері розуміння та прийняття. Перша група підтримки була проведена в серпні 2022 року і вони регулярно проводяться. Ці групи включають 3 різних напрямки», – розповіли в УВФ.

Групи ділять за запитами: для людей, рідні яких перебувають на війні, а також група підтримки і «лагідного» супроводу у втраті і група для тих українців, які втратили найближчих внаслідок російсько-української війни, за 8-кроковою програмою, розробленою Центром психологічної підтримки для людей, які втратили близьких. Приєднатись можна за посиланням.

«Вільний вибір»

Від 2015 року психотерапевти організації на безоплатній основі надали більше двох тисяч годин консультації ветеранам, ветеранкам та членам їхніх сімей в когнітивно-поведінковому методі психотерапії.   

«Приводом для звернення можуть бути проблеми зі сном (безсоння, нічні жахіття, постійне бажання спати тощо), підвищена тривожність, неспокій, нав’язливі думки чи спогади, приступи паніки, пригнічений настрій, нездатність відчувати якісь емоції або неможливість їх контролювати, почуття провини, відчуття ізольованості, проблеми в сім’ї тощо», – кажуть в організації.  Зателефонувати у «Вільний вибір» можна за номером телефону +38 (0) 63 646 4991.

Також для сімей захисників працюють:

  • Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовцівнадає допомогу щодня, від 10:00 до 20:00, за телефоном: 0 800 332 720.
  • Центр ментального здоров’я Першого медоб’єднання Львова. Тел.: 0 800 333 003. Адреса: вул. Івана Мазепи, 25. 
  • Гаряча лінія ГО “Громадський рух «Жіноча сила України” працює для дружин та матерів військовослужбовців. Звернутися можна безкоштовно за номером 0 800 332 720.


Нагадаємо, у Львові ветерани можуть отримати фінансову підтримку до 300 тисяч гривень від міської ради на запуск власної справи чи розширення бізнесу. Станом на листопад такою пропозицією від міста скористатились 30 захисників та їхніх дружин. Більше про це читайте у тексті за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!