СБУ бачить слід іноземних спецслужб у кібератаці на держбанки та урядові установи

1032 0
Наразі говорити про точних виконавців рано, але ймовірно, йдеться про російські спецслужби.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Служба безпеки України бачить слід іноземних спецслужб у кібератаці на держбанки та урядові установи, яка розпочалася 15 лютого. При цьому зазначають, що є ознаки схожості атаки з тією, що відбулась 13-14 січня, у якій підозрюють Росію, передає Громадське.

На брифінгу сьогодні, 16 лютого, начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк зазначив, що наразі говорити про точних виконавців зарано. Проводиться розслідування в межах кримінального провадження спільно з Офісом генерального прокурора.

«У таких злочинах це тривала та складна робота… Сьогодні ми бачимо, що вартість такої атаки сягає мільйона доларів: не може окремий хакер або група хакерів дозволити собі витратити такі кошти. Такі атаки проводять держави через спецслужби та спеціальну створену інфраструктуру… Ми чітко бачимо тут слід іноземних спецслужб», – сказав Вітюк.

Читайте також: У роботі «Приватбанку» та «Ощадбанку» стався масштабний збій

Нагадаємо, що вчора, 15 лютого, у додатку «Приват24» та на сайті застосунку спостерігали збої. Також стався масштабний збій по всій Україні у сервісах «Ощадбанку», зокрема, не працюють банкомати, термінали самообслуговування, спостерігають збої в роботі застосунку «Ощад 24/7» та на електронних сервісах банку. 

Також зазнали атаки сайти Міноборони та ЗСУ. Як додають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, не виключено, що агресор вдався до тактики дрібних капостей.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!