Села Львівщини зможуть отримати швидкісний інтернет

1411 0
Наразі зголосились 28 громад із Львівщини, які планують провести швидкісний інтернет до 362 соціально важливих закладів у 124 селах.
Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

Громадам Львівщини готові виділити гроші на швидкісний інтернет завдяки субвенції від Міністерства цифрової трансформації України. Лікарні, школи, бібліотеки, ЦНАПи, будинки культури, об’єкти соціальної інфраструктури у маленьких селах і містечках Львівщини зможуть під’єднати до оптичного інтернету, повідомляє ЛОДА.

Читайте також: В Україні дозволили продавати ліки через інтернет

Із державного бюджету для цих потреб громадам виділили 500 мільйонів гривень. Загалом планують провести інтернет до трьох тисяч сіл.

Наразі триває подача заявок (подати заявку можна, заповнивши онлайн-форму). Після того, як Уряд затвердить відповідну Постанову, відбудеться офіційний збір заявок, розподіл коштів та проведення закупівель.

За словами голови Львівської ОДА Максима Козицького, попередньо подати заявку на під’єднання до оптичного інтернету мають самі громади. Наразі до участі у проєкті вже зголосилися 28 громад із Львівщини, які планують провести швидкісний інтернет до 362 соціально важливих закладів у 124 селах.

«Інтернет і доступ до інформації в сучасному світі є запорукою розвитку громад, області та держави загалом. Тому ми закликаємо всіх керівників активно відстежувати такі можливості і не проґавити шансу», – каже Максим Козицький.

Перевірити, чи ваша громада подала заявку на отримання державної «інтернет-субвенції», можна на спеціальному даш-борді Мінцифри.

Читайте також: Як не стати жертвою шахраїв, купуючи онлайн. Поради

За словами директора департаменту економічної політики ЛОДА Степана Куйбіди, наразі дуже важливо, щоб у Мінцифри була точна інформація про наявність покриття волоконно-оптичними мережами на Львівщині. Тому що наразі є випадки, коли в даному Міністерстві є інформація про наявність оптоволокна в населеному пункті, а насправді його немає. Якщо такі дані будуть не співпадати, село чи громада, через помилку, можуть не отримати фінансування. Тому Львівська облдержадміністрація створить спеціальні виїзні комісії, які перевірять наявність оптичних інтернет-мереж там, де громади просять про їх проведення. Щоб дані на місцях та у Києві співпадали.

«Дані, які є в Києві, потрібно верифікувати, щоб передати точну інформацію про наявність швидкісного інтернету та убезпечити наші громади від помилкового виключення з проєкту. Вже зараз ціна питання – 362  соціально важливі заклади на Львівщині з попередньо зареєстрованих 28 сіл», – пояснює Степан Куйбіда.

Зараз, як зазначив Максим Козицький, Львівщина є в четвірці областей з найкращим доступом сільського населення до швидкісного інтернету. Проте це не привід не використати добру можливість наблизитися до 100-відсоткового покриття сіл нашої області.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!