Ще три місяці лікарні Львова фінансуватимуться майже по-старому

2496 0
Отримувати кошти за новими правилами лікарні почнуть після завершення епідемії коронавірусу.
Фото: rakhivnews.in.ua

Фото: rakhivnews.in.ua

Із 1 квітня в Україні запрацював другий етап медреформи, але через епідемію коронавірусу в Україні у реформу внесли корективи. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб, протягом трьох місяців – квітня, травня і червня – медзаклади отримуватимуть фінансування із так званого глобального бюджету. А кошти за проліковані випадки почнуть нараховувати, коли ситуація стабілізується.

«Поки що гроші платитимуться незалежно від того, скількох пацієнтів пролікував медзаклад. Потім, коли епідемія закінчиться, буде інший механізм – ставка глобального бюджету буде зменшуватись щомісяця, до неї додаватиметься ставка за пролікований випадок. Спочатку планувалось, що у квітні 100% коштів будуть з глобального бюджету, у травні – 90%, потім – 80% і до кінця року – 60%, а решту медзаклади мали б заробляти пролікованими випадками», – пояснює Володимир Зуб.

Читайте також: В Україні запрацював другий етап медреформи. Що змінюється для пацієнтів

За його словами, глобальний бюджет – практично те ж, що і субвенція. Для установ він визначався на основі історичних даних попередніх років, на підставі звітів медзакладів.

Володимир Зуб зазначає, що після того, як медзаклади перейдуть на фінансування від НСЗУ за встановленими тарифами, лікарням, у яких мало пацієнтів, буде сутужно, адже тарифи розраховані мінімально.

«Ми передивились контракти, що підписали наші медзаклади, і можу сказати, що грошей не вистачить – і у Львові, і в області, і в Україні. Частина лікарень матиме величезні проблеми. Можливо, тарифи зростуть, це залежить від фінансування галузі з державного бюджету. Маленькі лікарні, у яких мало пацієнтів, на себе не зароблять», – говорить він.

Читайте також: Які медичні послуги будуть безкоштовними для породіль. Перелік

Керівник управління охорони здоров'я ЛМР додає, що медзаклади, які визначені для прийому хворих на коронавірус, мають отримати додаткові кошти за таких пацієнтів за окремим тарифом. Для цього потрібно буде прозвітувати НСЗУ.

Нагадаємо, Кабмін, за ініціативи НСЗУ, виділить додаткових 905 млн грн на підтримку малопотужних лікарень на період пандемії. Ці кошти перерозподілили з коштів за Програмою медичних гарантій. Вони утворюють так званий стабілізаційний фонд. Також до нього увійшли ще 27 млн грн на застосування примусових заходів медичного характеру.

Лікарні зможуть використати кошти на підтримку своєї роботи під час пандемії, аби надавати якісну та своєчасну допомогу пацієнтам. Те, як гроші розподілити між закладами, вирішуватиме місцева влада, на балансі якої вони перебувають.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!