Що має побачити кожен львів’янин. «Будинок із химерами»

14366 0
Через скульптури сов, які прикрашають зовнішній фасад будівлі, будинок №6, на вулиці Героїв Майдану має й іншу назву — «Кам’яниця під совами».
Фото: Катя Москалюк

Фото: Катя Москалюк

Парк культури і вулицю Сахарова сполучають десять хвилин, якщо спускатися до старого трамвайного депо вулицею Героїв Майдану, більш відомою львів’янам, як колишня Гвардійська.

Сама вулиця, яка спочатку називалася Парковою, або Паркґассе, виникла 1880-х роках позаминулого століття. Тоді ж її почали активно розбудовувати, а через десяток років тут звели кам’яницю №6, яка є унікальною окрасою невеличкої пологої вулиці.

Вид на вулицю Паркову, Львів, початок ХХ століття

«Будинок із химерами» збудували у 1902 році за проектом польського архітектора Іпполіта Слівінського — автора багатьох львівських будівель, на кшталт «Авансового банку» на проспекті Свободи, 10 та будинку архітектора Франциска Сковрона на вулиці Кривоноса, 10.

Скульптурне оздоблення з совами розробив Антоній Попель, який спроектував пам’ятник Адаму Міцкевичу у Львові та долучився до зовнішнього оздоблення Львівської опери. Завдяки совам будинок отримав іншу назву — «Кам’яниця під совами».

У 1908-1914 роках у будинку мешкав відомий польський політичний та військовий діяч Юзеф Пілсудський. Нині про це нагадує хіба меморіальна дошка над вхідною брамою.

У період із 1914 і до початку Другої світової війни у будинку розташував свою майстерню місцевий скульптор Роман Шведзіцький, а після відступу німецьких військ, у 1944 році, в цьому будинку був штаб Армії Крайової. Відтоді й дотепер споруду використовують як житловий будинок.

Триповерховий симетричний будинок у неоготичному стилі оздоблений оригінальними скульптурами сов та фігурами химер — потвор горгулій та грифонів, які зображені вздовж випуклої частини стіни — пілястрі. Зовнішній фасад та цокольний поверх облицьовані кам’яними плитами та мають півкруглі вікна із кольоровими вітражами.

На бокових частинах фасаду, що виступають за основну лінію, з другого поверху виходять балкони з візерунчастим орнаментом, які завершуються трикутними фронтонами — вімпергами. Балкон спирається на скульптуру людської голови — «найстаріша потвора у Львові» — та кам’яну голову барана.

Окрім людських голів та химер, на зовнішній частині будинку можна зустріти зображення лицаря в обладунках та кардинала.

Вестибюль на першому поверсі розписаний малюнками у манері пізнього середньовіччя. На стінах зображені літери, однак їх значення достеменно не відоме. Стеля — склепінчаста, прикрашена кольоровими зірками, зображеннями людей та химерних істот. Брами внутрішніх дверей прикрашають фігури грифонів, які дещо втратили первинний вигляд.

Загалом, стіни будинку оздоблені кольоровими, здебільшого жовто-червоного та синього кольорів, перехресними криволінійними образами, що нагадує розпис стін середньовічних храмів.

Вікторія Ейсмунт

Фото Каті Москалюк

За інформацією Wikipedia, photo-lviv.in.ua,

lviv1256.com, «Фотографії старого Львова»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!