Що має побачити кожен львів’янин. Фабрика Левинського

11855 0
Зараз на території колишньої фабрики розташувались житлові будинки.
фото: Захар Процюк

фото: Захар Процюк

На вулиці Генерала Чупринки розташована колишня фабрика виробництва кахлевих печей Івана Левинського.

Відомий львівський підприємець та громадський діяч Іван Левинський розпочав будувати фабрику в 1888 році. Вона отримала назву «Фабрика кахлевих печей. Іван Левинський».

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Личаківське кладовище

Спочатку на фабриці працювало лише 5 осіб, однак уже через 5 років їхня кількість зросла до 25.

Виробництво спеціалізувалось на виготовленні печей, вазонів та ваз. Окрім цього, на ній виробляли цеглу та плитки. Фабрика кахлевих печей згодом розрослась і стала однією з найбільших у Галичині.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Кам'яниця Шульців

У ній функціонувало 5 відділів: кахлярський; відділ плиток до підлоги та стін; відділ посуду і декоративних ваз; дрібних керамічних виробів; відділ пластики.

Після завершення Першої світової війни у фабрики почались фінансові проблеми. Після смерті Івана Левинського фабрикою керував архітектор Броніслав Бауер. Через декілька виробництво припинило своє існування.

Зараз на території колишньої фабрики знаходяться житлові будинки. Зі слідів колишнього кахлевого виробництва залишився лише ромбоподібний кахель на стіні одного з будинків.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин. Музей Олекси Новаківського

Підготував Захар Процюк,

фото автора

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED​.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!