Що має побачити кожен львів'янин. Палац Потоцьких

14850 0
Tvoemisto.tv продовжує серію публікацій про визначні та цікаві місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 7 фактів про перлину міста – палац Потоцьких, що на вулиці Коперника, 15.

1. Будівництво палацу розпочалося після того, як родина Потоцьких продала один зі своїх будинків на площі Галицькій та придбала нерухомість на тодійшній вулиці Широкій (нині – Коперника). Спорудження нової резиденції, яке розпочалося у 1880 році, затягнулося на три десятиліття. Його перший власник, граф Альфред ІІ Потоцький, помер раніше, аніж добудували палац.

2. Палац створений за проектом французького архітектора Людвіга де Верні та його львівського колеги Юліана Цибульського у стилі барокового класицизму. Цьому стилю притаманне поєднання логічного планування об’ємів із зовнішнім багатством форм. Будівництво палацу завершували син попереднього власника Роман Потоцький та його дружина Марія.

Читатайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Будинок вчених

3. «Червона», «Дзеркальна», «Голуба», «Кабінет Ордината», – це назви парадних залів палацу. У їхньому оформленні широко використовували позолоту, різнокольоровий мармур, цінні породи дерева, настінний розпис, ліпнину. Другий поверх здебільшого призначався для потреб господарів, а третій з численними спальнями – для гостей родини.

4. У 1919 році під час показового польоту з нагоди першої річниці зайняття міста поляками на палац впав літак американського пілота Едварда Ґрейвса. Вибух паливних баків спричинив пожежу верхніх поверхів та даху будинку. Тодішній власник – граф Альфред ІІІ Антоній Потоцький – подав позов про відшкодування збитків та виграв судовий процес. Через два роки він отримав від Польської держави компенсацію.

Читайте також: Ігор Лильо про душу Львова

5. Наприкінці ХХ століття у парку біля палацу Потоцьких розпочалися роботи з прокладання тунелів підземного трамваю. Тутешня влада планувала спорудити два тунелі під центром Львова. У дворі вирили вентиляційну шахту для першого тунелю, але, коли досягли глибини 25 метрів, подальше поглиблення довелося припинити через просідання землі та руйнацію прилеглих будівель. Найбільше постраждав фундамент палацу Потоцьких. У подальшому його довелося зміцнювати, насичуючи ґрунт рідким склом.

6. Українсько-польський магнатський рід Потоцьких мав у своїй власності чимало нерухомості. Їм належали будинки, які нині стали важливими пам’ятками архітектури в Україні: палац в Одесі та палац в Тульчині (Вінницька область).

Читайте також: Музей імені Шептицького. Що подивитися?

7. Після 2000 року палац Потоцьких був переданий Львівській картинній галереї. Тепер в його залах розгорнуто експозицію інтер’єрів та європейського мистецтва XIV-ХVІІІ століття, а також щорічно проходить книжковий Форум видавців. Часто у палаці проводять конференції, презентації, ділові зустрічі, камерні концерти. 

 

Палац Потоцьких працює щодня, окрім понеділка.

Середа-субота: з 11 до 18 год.

Неділя, вівторок: з 12 до 18 год.

За матеріалами сайтів: Мандрівка Україною, Вікіпедія, Virtual.ua, ЛьвівТур.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!