Що робити, якщо виявили фальшиві чи пошкоджені купюри. Роз’яснення

9235 0
Як перевірити, чи банкноти справжні, що робити з фальшивими та як обміняти пошкоджені гривні під час війни.
Фото: focus.ua

Фото: focus.ua

Раніше повідомлялося про те, що у західних областях, Києві та Одесі виявили старі гривневі купюри, які були виведені з обігу та зберігалися в банківському сховищі в тимчасово окупованому Херсоні. Експерти пояснили, як перевірити, чи банкноти – справжні, та що робити з підробленими або старими банкнотами.

Як відрізнити фальшиві гроші від справжніх?

Як пояснюють експерти, зробити це можна без спеціальних пристроїв. Під час докладного огляду купюр необхідно перевірити наявність водяного знаку, захисної лінії, рельєфного елементу, прихованого рельєфного зображення номіналу тощо. Крім того, важливо розгледіти їхнє розташування на купюрі.

Читайте також: На Заході України виявили виведені з обігу гривні, які зберігалися у сховищі у банку в Херсоні

  • Водяний знак – якщо розглядати банкноту проти світла, то в лівій порожній частині банкноти можна розгледіти портрет людини, яка зображена на купюрі, і номінал.
  • Захисна лінія – міститься збоку від центру купюри, її можна розгледіти проти світла або під УФ-променями (у цьому разі лінія має характерне світіння).
  • Рельєфний друк – ступінь захисту у вигляді графічних елементів. Фарба виступає над папером, через це навпомацки відчувається шорсткість (на купюрі таких печаток кілька).
  • На кожній банкноті є прихований текст у вигляді цифрового позначення номіналу. Його можна розгледіти під гострим кутом зору до джерела світла.
  • На купюрах є орловський друк – різкий перехід від одного кольору до іншого без розриву або зміщення графічних елементів на купюрі.
  • Мікротекст – повторювані написи, які можна побачити під збільшувальним склом.
  • Папір банкноти не світиться в УФ-променях. Світитися можуть тільки окремі її елементи.

 

У Нацбанку показали, як перевірити банконту на справжність. 

Що робити, якщо у вас пошкоджено банкноти або вони несправжні

Якщо ви виявили в себе фальшиву банкноту, вона має віднести її до банку або звернутися до поліції. Такою купюрою краще не розраховуватися. Фальшиву банкноту можна віднести до будь-якого банку. Співробітник перевірить, до якої категорії належить купюра: неплатоспроможної, сумнівної чи тієї, що має ознаки підроблення. У разі виявлення останніх двох працівник банку має викликати поліцію.

На такі купюри буде складено акт із зазначенням усіх реквізитів грошових знаків і ордер про передачу цінностей. Після цього банкноту заберуть на перевірку до НБУ, яка триває п'ять днів.

Якщо ви виявили в себе фальшиву банкноту, можна одразу звернутися до поліції. Там порушать справу й відправлять купюру на експертизу. Людині потрібно буде дати свідчення: як купюра потрапила до неї, де вона могла її отримати, хто міг її дати.

Читайте також: Шахраї використовують нові злочинні схеми для виманювання грошей під час війни

Якщо купюра виявиться справжньою, вам зателефонують і повернуть гроші (або зарахують на банківський рахунок). Якщо купюра все-таки фальшива й було встановлено, хто її передав, повернути гроші можна тільки через суд. Якщо не було встановлено, хто передав фальшиву купюру, її або знищать у банківському відділенні, або повернуть зі штампом, який підтверджує недійсність банкноти.

Що робити з пошкодженими купюрами під час війни

Як пише «Сьогодні», Нацбанк зобов'язав низку українських банків приймати навіть купюри національної валюти, що обгоріли. У регуляторі зазначають, що якщо у вас на руках виявилися пошкоджені банкноти гривні через пожежу, то потрібно звернутися до регіональних підрозділів грошового обігу Національного банку України, які працюють у Дніпропетровській, Одеській, Хмельницькій та Львівській областях. Якщо у вашому регіоні немає підрозділу грошового обігу НБУ, то необхідно звертатися до уповноважених банків – Ощадбанку, ПриватБанку, Райффайзен банку і ПУМБ.

Як повідомляють у Нацбанку, разом з пошкодженими банкнотами необхідно надати довідку про пожежу, катастрофу, виникнення іншої ситуації (за наявності) або вказати в заяві ситуацію, внаслідок якої пошкоджено банкноти.

У НБУ обіцяють відшкодувати всю суму грошових знаків національної валюти без ознак підробки.

Водночас з іноземною валютою все складніше. НБУ каже, що він не здійснює жодних валютно-обмінних операцій для фізичних осіб, зокрема обміну банкнот іноземної валюти. Відтак, банкноти іноземних держав, які в процесі обігу значно зносилися або мають значні пошкодження, банки приймають на інкасо на умовах, що визначаються ними разом з банком-кореспондентом. Тобто банк відправляє іноземному банку-кореспонденту значно зношені банкноти іноземної валюти для отримання від нього відшкодування за ці банкноти.

За словами регулятора, банки мають право встановлювати будь-які терміни виплати клієнтам відшкодування за зношені банкноти іноземних держав – від відшкодування безпосередньо після прийому банкнот від клієнта та аж до отримання відшкодування від іноземного банку-кореспондента. І власну комісію за здійснення таких операцій банки та небанківські фінансові установи стягують згідно з встановленими ними тарифами.

Нагадаємо, Національний банк посилив вимоги до пунктів обміну валют та заборонив їм інформувати про курс валют поза межами кас в установах. Тобто йдеться про заборону обмінникам мати табло з курсами. При цьому зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!