Що сталося внаслідок реорганізації Університету банківської справи у Львові

12745 0
У 2022 році Університет банківської справи приєднали до Львівського національного університету імені Івана Франка.
Корпус університету банківської справи на просп. Шевченка

Корпус університету банківської справи на просп. Шевченка

У 2022 році колишній міністр освіти Сергій Шкарлет підписав наказ про приєднання Університету банківської справи до Львівського національного університету імені Івана Франка. Це викликало хвилю протесту серед викладачів і студентів «банківського» вишу, однак «реорганізацію» таки здійснили. Тvoemisto.tv довідалося, що сталося внаслідок неї. 

Як повідомили Tvoemisto.tv. у Львівському національному університеті імені Івана Франка у відповідь на інформаційний запит, внаслідок «реорганізації» «банківського» вишу ЛНУ прийняв на баланс 16 будівель та споруд загальною площею 57976,5 м кв. у Львові, Харкові та Черкасах. Зокрема, у Львові це корпус на просп. Чорновола, 61, а також гуртожитки на вул. Коперника, 14 та на вул. Жовківській, 53. 

Зі слів ректора університету Володимира Мельника, внаслідок реорганізації до Франкового вишу перевели 696 здобувачів освіти – 578 бакалаврів та 118 магістрів. 

«Вони продовжили навчання за тими самими освітніми програмами і джерелами фінансування – на економічному факультеті, факультеті управління фінансами та бізнесу, а також прикладної математики та інформатики за обраними спеціальностями: економіка, облік і оподаткування, фінанси, банківська справа та страхування, менеджмент, кібербезпека та соціальне забезпечення. Корпуси колишнього Університету банківської справи використовують для забезпечення освітнього процесу студентів, а студентські гуртожитки для проживання здобувачів освіти»– зазначено у відповіді.

Читайте також: Продавці спадщини Або як загубилися приміщення колишнього університету у Львові

Також Володимир Мельник зазначає, що у виші створили три нові кафедри на економічному факультеті – кафедру соціального забезпечення та управління персоналом, кафедру безпеки інформації та бізнес-комунікацій, а також кафедру облікових технологій і оподаткування та ще одну на факультеті управління фінансами і бізнесу (кафедра фінансових технологій та консалтингу). До Франкового університету перевели 203 працівників, з них 84 науково-педагогічні та 119 з числа адміністративно-господарського і навчально-допоміжного персоналу.

Внаслідок такої реорганізації Львів утратив спеціалізований виш високого європейського зразка, якому досі немає рівних з огляду на фінансування, стажування та навчання студентів за кордоном, каже в коментарі Tvoemisto.tv. один із професорів, який викладав в Університеті банківської справи:

«Банківський університет порівняно з усіма іншими львівськими вишами хоч був і невеликий, мав найкраще фінансування для студентів, у гуртожитках були гарні умови. Студентам організовували стажування та поїздки за кордон, діяли програми обміну. Студенти мали змогу отримувати подвійні дипломи – УБС та Краківського економічного університету. Навчальний план був однаковий з поляками. Тобто діти вчилися пів року тут і пів року в Польщі. Все працювало добре, допоки Гонтарева (голова Нацбанку в 2014 – 2018 роках – Ред.) не почала перекривати фінансування».

Він також зазначив, що частина викладачів пішли працювати в НУ «Львівська політехніка». 

«На Чорновола залишилися деякі кафедри, але зберегти тих людей і те, що робилося, не змогли».

На його думку, коли приєднували Львівську фінансову академію до ЛНУ (в 2015 році – Ред.), тоді все-таки вдалося більше зберегти. А якщо говорити про Університет банківської справи, то його «розчинили» настільки, що й слідів майже не лишилося, каже співрозмовник.

Для довідки

Університет банківської справи розташований у Львові. Також у Черкасах є його підрозділ – науково-дослідний інститут. У 2020 році через зміни в законі про вищу освіту Харківський інститут банківської справи приєднали до Харківського національного університету імені Василя Каразіна.

Детальніше про те, чому зробили реорганізацію та що сталося з майном, читайте за посиланням

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!