Що українці планують зробити після війни. Результати дослідження

1652 0
Майже всі хочуть або залишитися вдома, або повернутися додому.
Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Після війни українці планують, в основному, подорожувати, професійно розвиватися, освоювати нову професію чи піти на нову роботу. Про це свідчать результати опитування, що провела соціологічна агенція «Рейтинг» 19 березня.

Так, подорожувати країною після війни планують 55% українців – це виглядає як бажання засвідчити своє ставлення та «обійняти» країну, цінність якої підвищилася разом з ціною, яку доводиться платити за те, що ми – громадяни України. Професійний розвиток, нові знання в цілому є другим дуже актуальними напрямком планів, бо попереду відновлення країни, в професійній площині та структурі зайнятості відбудуться зміни, отже, громадяни це розуміють і вже 49% роздумують як отримати додаткову освіту чи нові знання, а 38% – освоїти нову професію, 

Читайте також: «Ми – народ, який за тиждень зламав плани ворога», – Зеленський

27% мріють після війни відкрити свою справу, 21% – піти нову роботу, а ще 25%  – хочуть завести домашнього улюбленця. Майже всі хочуть або залишитися вдома, або повернутися додому.

Гендерні відмінності спостерігаються в будь-яких пересуваннях: чоловіки більше хочуть подорожувати країною, більше розглядають можливість переїхати в інше місто/регіон або за кордон. Географічна мобільність – це традиційно маскулінна характеристика, жінки більше прив’язані до місця та надають перевагу осілості. Власну справу хочуть відкрити 31% чоловіків проти 23% жінок.

Плани тих, хто покинув своє місто, відрізняються від тих, хто залишився. Ті, хто поїхав, більше хочуть подорожувати країною і суттєво більше хочуть отримати додаткову освіту чи нові знання (61% проти 47%), освоїти нову професію (51% проти 35%) та відкрити свою справу (40% проти 23%) – цей вимушений від’їзд сформував активну позицію щодо життя після війни, бажання змін та розвитку.

Читайте також: «НАТО боїться третьої світової війни, яка вже почалася». Українська активістка дорікнула прем’єру Британії

Додамо, що опитування проводили серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність становить 1000 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!