Важливі факти про ВІЛ-інфекцію. Де здати аналіз у Львові?

16230 0
У понеділок, 24 листопада, на Львівщині стартувала загальнообласна кампанія щодо активного виявлення хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД, в межах якої мешканці Львівщини можуть пройти безкоштовне, анонімне тестування на ВІЛ-інфекцію. Акція проходить під гаслом «Дізнайся більше про ВІЛ. Зроби тест в кабінеті «Довіра» та триває до 22 грудня.
Фото: tribune.com.pk

Фото: tribune.com.pk

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська повідомляє, що станом на сьогодні в області на обліку перебуває 2 657 ВІЛ-позитивних осіб, поширеність захворювання на ВІЛ-інфекцію складає 104,8 випадків на 100 тис. населення при середньо українському показникові 319,7, інформує прес-служба департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

«За 9 місяців цього року показники захворюваності на ВІЛ-інфекцію у Львівській області мають від’ємні темпи приросту, порівняно з аналогічним показником 2013 року, коли було зафіксовано зростання кількості захворілих. Щодо шляхів передачі, продовжує зростати частка осіб із статевим шляхом інфікування ВІЛ. Якщо ще декілька років тому домінуючою групою, яка інфікувалася, були споживачі ін’єкційних наркотиків, то сьогодні ми з впевненістю можемо сказати, що під найбільший ризик потрапляють люди, які мають гетеросексуальні статеві контакти», – зауважує Мар’яна Служинська.

Як і при будь-яких інших захворюваннях, рання діагностика ВІЛ-інфекції дає можливість успішного лікування та збереження здоров’я і життя людини.

Ознаками інфікування ВІЛ можуть бути наступні симтоми:

– швидка безпричинна втрата ваги;

– сухий кашель і часті простудні захворювання, які не піддаються лікуванню;

– гарячка, що часто повторюється (довготривала температура) і рясне потовиділення під час нічного сну (пітливість);

– часта (хронічна) і незрозуміла втома (загальна слабість);

– збільшені пахові лімфатичні вузли, лімфатичні вузли в під паховій ділянці і на шиї;

– пронос, який не припиняється більше тижня;

– висипка на тілі і слизовій ротової порожнини невідомого походження.

Тим не менше, не можна думати, що Ви інфіковані ВІЛ, якщо у Вас спостерігаються деякі з вищеперелічених симптомів, оскільки вони подібні до симптомів багатьох інших захворювань, наголошують медики і додають: єдиним надійним методом діагностики ВІЛ-інфекції є лабораторне тестування!

Акція з безкоштовного, анонімного тестування на ВІЛ-інфекцію проходить у всіх лікувально-профілактичних закладах області. Для обстеження на ВІЛ-інфекцію необхідно звернутись у Львівський обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом (м. Львів, вул. Лисенка, 45) або у кабінет «Довіри» чи кабінет інфекційних захворювань поліклінік за місцем проживання.

Будь-яку інформацію з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу можна отримати за телефоном Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом: 275-19-23, щодня з 9.00 до 16.00 (крім вихідних та святкових днів).


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!