Що відомо про землетрус, який мешканці Львівщини відчули увечері 9 жовтня

2726 0
Точну силу землетрусу фахівці ще встановлюють.
Фото умовне

Фото умовне

У понеділок, 9 жовтня, у деяких районах Львівської області відчувались легкі підземні поштовхи. Згодом стало відомо, що епіцентр землетрусу силою 5 балів зафіксували у словацькому селі Нова Келча за 60 кілометрів від кордону. Про це повідомили у Головному центрі спеціального контролю, що відстежує землетруси.

«Цей землетрус відчувався в населених пунктах на території України багатьма людьми. Коливання подібні зі струсом, утвореним тяжко навантаженим автомобілем. Тремтіння вікон, дверей, посуду. Скрипіння підлоги і стін. Починається дрижання меблів. Предмети, які висять, легко розхитуються; рідина у відкритих ринках злегка коливається. У автомобілях, які стоять на місці, поштовх помітний», – йдеться у повідомленні.

Проте запевнили, що такий землетрус не становить загрози для населення та об'єктів критичної інфраструктури. 

Сейсмолог із 50-річним досвідом Роман Пронишин пояснив, що це означає для Львівщини, пише голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«Фахівець каже, що землетрус в районі міста Гуменне у Словаччині, який відчули і жителі Львівської області – велика рідкість. Востаннє таке було ще у 1778 році. Більша ймовірність для нашої області – відчувати землетруси із зони Вранча (Румунія). Найсильніші поштовхи, які доходили до Львівщини як наслідок землетрусу у цій зоні були у березні 1977 року, тоді у нас фіксували до 4-5 балів за 12-бальною шкалою MSK-64», – йдеться у повідомленні.

Землетрус, що трапився 9 жовтня, на Львівщині відчувався суттєво слабше. Наразі експерти ще проводять дослідження, аби назвати точну його силу. За попередніми даними вона становила максиму 2,5 бали за шкалою Ріхтера.

За словами сейсмолога, землетруси не є рідкісним явищем на планеті Земля. Однак вони мігрують і тому неможливо спрогнозувати, де точно буде наступний. Водночас Роман Пронишин запевнив, що Львівська область розташована у відносно спокійній зоні. На території регіоні землетрусів, потужніших за 5 балів, практично не фіксували.

Очільник Закарпатської ОВА Віктор Микита повідомив, що поштовхи відчували майже по всьому Закарпатті. Тож рятувальники перевіряють, чи немає пошкоджень в регіоні.  

«За оперативною інформацією екстрених служб та згідно з доповідями чергових, усі обʼєкти критичної інфраструктури без ушкоджень, працюють у штатному режимі», - додав Микита. 

Однак він додав, що десятки людей поскаржились на гарячу лінію ДСНС про поштовхи, але без наслідків. 

Керівник Закарпаття зазначив, що відділ сейсмічності карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І. Суботіна НАН України назвав епіцентром землетрусу силою 5 балів словацьке село Нова Келча. Відстань до кордону України становить 60 кілометрів. 

Нагадаємо, потужний землетрус магнітудою 7,8 стався на півдні Туреччини та півночі Сирії в ніч на 6 лютого. Він став найбільшим лихом у країні з 1939 року: за офіційними даними загинули понад 3 тисячі осіб. Тому українці отримали рекомендацію від ДСНС як вберегтись під час землетрусу. Більше про них читайте за посиланням.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!