Що загрожує військовозобов'язаним чоловікам, які незаконно виїхали з України

2418 0
У Держприкордонслужбі кажуть, що уникнути покарання не вдасться.
Умовне фото

Умовне фото

Військовозобовʼязані чоловіки, які незаконно виїхали з України під час воєнного стану, після повернення додому відповідатимуть за правопорушення. Про це в ефірі телемарафону розповів речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко.

«Якщо хтось у незаконний спосіб перетнув державний кордон надалі, коли вони повертатимуться, то будуть притягнуті до відповідальності. Це не означає, що якщо людина здійснила таке порушення, вона уникне покарання», – сказав посадовець.

Читайте також: Хто і за яких умов може звільнитися з військової служби восени

За словами Демченка у вересні дещо зменшився потік людей, які перетинали кордон. Однак він все ще перебуває на доволі високому рівні. Наразі є деякі спроби незаконного перетину поза межами пунктів пропуску. Однак таких порушників прикордонники виявляють.

Яке покарання передбачене за незаконний перетин кордону

Згідно зі законодавством, за незаконний виїзд за кордон передбачено два види відповідальності: кримінальна та адміністративна. Каратимуть порушників, розглядаючи кожен випадок окремо.

  • Адміністративна відповідальність

Перетин або спроба перетину Державного кордону України будь-яким способом поза пунктами пропуску через Державний кордон України або в пунктах пропуску без відповідних документів чи з використанням підробленого документа передбачає штраф від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів або ж адміністративний арешт на строк до 15 діб. Якщо правопорушення вчинене групою осіб або протягом року особою повторно, за це можна отримати більший штраф – 800 неоподатковуваних мінімумів або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

  • Кримінальна відповідальність

За організацію незаконного переправлення осіб через Державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню статтею 332 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до дев’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, напередодні прикордонники Львівського загону виявили порушника. Через пункт пропуску «Мостиська – залізнична станція» він намагався не лише сам незаконно перетнути кордон, а й перевезти зі собою зброю та колекцію монет.

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!