Хто і за яких умов може звільнитися з військової служби восени

34430 0
Під час воєнного стану в Україні змінили строки служби для деяких категорій військових.
Умовне фото

Умовне фото

Загальну мобілізацію та воєнний стан в Україні продовжили до 15 листопада 2023 року. Строки служби під час воєнного стану для мобілізованих військових довші, а підстав для звільнення менше, ніж під час особливого або мирного часу.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну уряд вніс кілька змін в закон УкраїниПро військовий обов’язок і військову службу, який регулює строки служби та підстави звільнення в Україні. Протягом літа в Україні додали кілька підстав для звільнення зі служби. В липні президент підписав для закони ― № 8009 і № 8169, які додають підстави звільнення за сімейними обставинами і за станом здоров’я, пише nv.ua.

Читайте також: Мобілізація на Львівщині. Яке може бути покарання за неявку до військкомату після отримання повістки

Скільки триває військова служба з осені 2023

Військові різних видів служби мають різний строк служби ― в мирний, особливий і воєнний час. Під час воєнного стану в Україні змінили строки служби для деяких категорій військових.

Після останні змін, військовослужбовцям, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули рівень фахової передвищої військової освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу строк служби встановили не менше 5 років. До цього військові цієї категорії могли служити від 24 до 60 місяців (від 2 до 5 років) в залежності від місця служби.

Строк служби для різних категорій військових такий:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;

  • до 18 місяців ― солдати і матроси, сержанти і старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами і старшинами;

  • від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;

  • 5 років ― для військовослужбовців, які закінчили заклади фахової передвищої військової освіти, вищі військові навчальні заклади, військові навчальні підрозділи закладів вищої освіти та здобули рівень фахової передвищої військової освіти за програмою підготовки для проходження військової служби на посадах осіб сержантського і старшинського складу;

  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

Під час воєнного стану військові строкової служби залишаються на військовій службі до:

  • воєнного стану;

  • демобілізація;

  • або поки не з’явиться підстава для звільнення.

З 31 липня вступили в дію зміни до законодавства, які дозволяють строковикам підписати контракт на службу після того, як закінчується термін строкової служби.

Військові, які служать за контрактом у разі його закінчення автоматично продовжують служити по тому ж контракту до:

  • закінчення воєнного стану;

  • демобілізації;

  • появи підстав для звільнення.

Військові, мобілізовані з 24 лютого 2022 року служать до закінчення воєнного стану або оголошення демобілізації. Вони можуть звільнитися, якщо матимуть підставу, передбачену законом.

Читайте також: Хто з чоловіків може виїхати за кордон з 1 серпня

Звільнення з військової служби ― підстави

Мобілізовані військовослужбовці мають чотири основні підстави для звільнення, одна з яких ― за сімейними обставинами передбачає кілька варіацій. Підстави для звільнення контрактників та мобілізованих відрізняються тим, що, військові контрактної служби з громадянством інших країн можуть звільнитися за власним бажанням.

Військові контрактної служби не можуть звільнитися, якщо:

  • у них є дружина (чоловік) з інвалідністю;

  • один із батьків (своїх чи дружини/чоловіка) є особою з інвалідністю I чи II групи;

  • на утриманні військовослужбовця перебуває троє і більше дітей віком до 18 років. У разі якщо частина дітей народжені в іншому шлюбі і проживають з матір'ю, то факт їх утримання підтверджується довідкою про сплату аліментів на рідних дітей.

Під час воєнного стану військові можуть звільнитися за такими підставами:

1) за станом здоров’я ― на підставі висновку (постанови) військово лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6−12 місяців;

2) через досягнення граничного віку несення служби;

3) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

4) за сімейними обставинами;

Мобілізовані військові можуть звільнитися за таких умов:

  • після досягнення 60 років;

  • після набрання сили судового вироку щодо позбавлення, обмеження волі або позбавлення звання;

  • після визнання непридатним або тимчасово непридатним з переоглядом комісією ВЛК;

  • одинокі батьки, які виховують дитину самостійно;

  • для догляду за дитиною, хворою на тяжкі хвороби, передбачені законом;

  • для догляду за дитиною з інвалідністю;

  • для догляду батька, матері, дружини, чоловіка з інвалідністю;

  • для опіки над хворими батьком, матір'ю, чоловіком, дружиною;

  • у зв’язку з наявністю дружини, чоловіка, батька, матері з інвалідністю;

  • через вагітність та для відпустки по догляду за дитиною;

  • для догляду за визнаною судом недієздатною особою;

  • у разі, якщо родичі мобілізованого загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Звільнення з військової служби: порядок і особливості

Звільнення з військової служби можливе тоді, коли військовий може надати документальні докази наявності підстави для звільнення. Тоді алгоритм дій такий:

1) отримання документів, які підтверджують підставу для звільнення зі служби, передбачені статтею 26 закону України Про військовий обов’язок і військову службу;

2) підготовка завірених нотаріально копій документів;

3) написання рапорта на звільнення з військової служби;

У рапорті на звільнення з військової служби зазначаються:

  • підстави звільнення з військової служби;

  • думка військовослужбовця щодо бажання/небажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;

  • погодження на виключення зі списків особового складу військової частини до моменту проведення усіх необхідних розрахунків (необов’язково, за бажанням);

  • ТЦК за місцем проживання, куди буде надіслана особова справа військовослужбовця і де він стоятиме на військовому обліку.

4) рапорт на звільнення надається «по команді» ― у порядку підпорядкування безпосередньому командиру. Командир має поставити підпис та направити рапорт із документами далі «по команді».

Така процедура до того моменту, поки рапорт дійде до посадової особи, яка приймає рішення щодо звільнення.

5) військовому погоджують звільнення і надсилають відповідь в частину, або не погоджують та надсилають відповідь;

6) у разі погодження, військовий здає спорядження та зброю, отримує виплати та документи. У разі відмови на звільнення, військовий може повторити процедуру.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, в якому пропонують змінити порядок проведення мобілізації в Україні. Зміни планують внести до ст. 38 ЗУ «Про військовий обов’язок та військову службу». 

Відповідно до змін, комунальникам (житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків) та власникам будинків хочуть надати право вручати повістки військовозобовʼязаним чоловікам на законодавчому рівні.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!