Що зміниться для львів'ян з 1 квітня. Пояснення

4153 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у квітні чекають на мешканців Львова.
Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/Іван Станіславський

В Україні з 1 квітня 2024 року відбудеться низка змін. Розмір мінімальної зарплати збільшиться, а також зростуть податки та збори. Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у квітні чекають на мешканців Львова.

Перехід на літній час 2024

Перехід на літній час в Україні традиційно відбудеться в останню неділю березня. Стрілки годинників переведуть на одну годину вперед, що передбачено постановою Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року.

Відтак Україна перейде на літній час у ніч проти 31 березня о третій годині ночі за київським часом. Переведення годинника відбувається двічі на рік: в останню неділю березня – на літній час, а кожної останньої неділі жовтня – на зимовий.

Підвищення мінімальної зарплати

У квітні розмір мінімальної заробітної плати в Україні зросте на 900 грн. Це другий та останній етап підвищення мінімалки у 2024 році, закладений у Держбюджеті.

З 1 січня мінімальна зарплата становила 7100 грн, з 1 квітня заплановано підвищення до 8000 грн. 

ZARA повертається до Львова

Мережа магазинів ZARA готується до відкриття своїх магазинів в Україні після дворічної перерви. Ймовірно, вже на початку квітня у Львові можуть відкрити два магазини ZARA за адресами: вулиця Під Дубом, 7Б і вулиця Стрийська, 30.

Літні майданчики 

З понеділка, 1 квітня, у Львові розпочинається сезон літніх майданчиків. Загалом сезон літніх майданчиків у Львові зазвичай триває до 1 листопада. А щоб відкрити майданчик потрібно отримати дозвіл. 

Підвищення пенсій

З 1 квітня 2024 року в Україні підвищать пенсії громадянам старше 65 років, які мають повний стаж. Розмір пенсійної виплати вказаної категорії осіб, має складати щонайменше 40% від мінімальної зарплати. Таким чином, у квітні така пенсія підвищиться з 2840 грн до 3200 грн..

Правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 квітня ввезти гуманітарну допомогу в Україну можна буде лише після реєстрації онлайн-системи. Єдиним інструментом обліку гуманітарки буде автоматизована система реєстрації. Як зазначають у Мінсоцполітики, запроваджені зміни мають зробити процедуру ввезення та обліку допомоги зручнішою та прозорішою для всіх.

Цифровий механізм дозволить бачити весь рух гуманітарки від влучення її в Україну у розподіл. Також буде можливість відстежувати, що планується до завезення, запобігати подвоєнню допомоги та спрямовувати її туди, де в цьому є найбільша потреба.

Реєстрація на НМТ за допомогою «Дії»

В Україні продовжується реєстрація на участь у Національному мультипредметному тестуванні (НМТ). Останній день для проходження процедури –  11 квітня 2024 року .

Виплати для переселенців

Кількість одержувачів грошової допомоги серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО) суттєво зменшилася після набрання чинності новими правилами. Виплати продовжили автоматично лише окремим категоріям (пенсіонери, особи з інвалідністю 1 та 2 групи, діти-сироти, тяжкохворі діти, батьки-вихователі та прийомні батьки).

Решті ВПО у березні потрібно було подати заяву для перепризначення допомоги, водночас умови для отримання компенсації на проживання посилилися.

Однак наприкінці місяця Кабмін вніс деякі зміни до порядку виплат переселенцям.  Термін подання заяви продовжили до 30 квітня 2024 року.  При цьому ВПО, які оформлятимуть документи у квітні, отримають допомогу і за березень.

Виплати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

У зв’язку з підвищенням мінімальної заробітної плати з 1 квітня 2024 року зросте розмір грошової допомоги у осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Зокрема, яким починаючи з 2014 року:

  • присвоєно звання Герой України з врученням ордену Золота Зірка (у розмірі 3-х мінімальних заробітних плат  – 24 000 грн);
  • нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів (у розмірі 2-х мінімальних заробітних плат  – 16 000 грн);
  • нагороджено орденом За мужність трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати  – 8000 грн);
  • нагороджено орденом княгині Ольги трьох ступенів (у розмірі мінімальної заробітної плати  – 8000 грн);
  • членам сімей загиблих (померлих) громадян, з числа вищезазначених осіб (у розмірі мінімальної заробітної плати  – 8000 грн).

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!