Що зміниться для львів'ян з 1 жовтня

17195 0
Tvoemisto.tv пояснило, які зміни у жовтні чекають на львів'ян.

Із 1 жовтня 2023 року на львів'ян чекає багато змін. Зокрема, жінки з медичною освітою стають військовозобов'язаними, зміняться ціни на газ та завершать ремонт вулиці у Залізничному районі.

Військовий облік для жінок

З жовтня жінки з медичною освітою стають військовозобов'язаними і повинні будуть стати на військовий облік. Потрібно з’явитись до територіального центру комплектації та пройти необхідні процедури. 

Жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних з 1 жовтня. Детальніше у новині

Зміняться субсидії

Допомогу на оплату житлово-комунальних послуг (ЖКП) українці отримуватимуть більшого розміру. Такі зміни пов’язані з настанням опалювального сезону, який триватиме з 1 жовтня по 30 квітня 2024, і під час якого громадяни споживатимуть значно більше енергоресурсів. Як львів’янам отримати субсидію читайте в новині.

Ціни на газ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 жовтня 2023 року запроваджує зміни у підході до визначення мінімального розміру річної замовленої потужності для побутових споживачів, яким газопостачання припинено повністю або частково.

Відтепер при визначенні мінімальних обсягів річної замовленої потужності враховується виключно функціонуюче газове обладнання побутового споживача, що не було опломбоване.

Автоправила

Через погіршення погодних умов і скорочення світлового дня, з 1 жовтня для водіїв діє обов’язкове правило ПДР про денні ходові вогні поза населеними пунктами. У разі недотримання вимоги керманичів очікує штраф у розмірі 425-510 гривень.

Зазначимо, що правило стосується пункту 9.8 ПДР. У ньому йдеться, що з 1 жовтня по 1 травня треба вмикати денні ходові вогні на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами.  Це стосується всіх транспортних засобів, зокрема й двоколісного транспорту. 

Декілька порад з догляду за автомобілем від патрульних:

  • своєчасно відрегулюйте світло фар та налагодьте їх технічний стан.

  • не економте на фарах, вмикайте їх за будь-яких умов обмеженої видимості.

  • виконуючи маневр повороту, пам’ятайте, що фари світять прямо та не повертають з тією ж швидкістю, що і колеса. Тому виконуйте маневр, не поспішаючи, бо в темряві може бути дитина, доросла людина або тварина.

  • перемикати дальнє світло фар потрібно не менш ніж за 250 м до зустрічного транспорту, а також тоді, коли воно може засліпити інших водіїв.

Читайте також: Не підлягають мобілізації. Хто з чоловіків має право на відстрочку восени

Відкриють для проїзду вулицю в Залізничному районі

Ще від 1 лютого 2023 року ділянку вулиці Яворницького від будинку №8 до вул. Караджича перекрили для проїзду через проведення капітального ремонту. Цю ділянку відкриють 1 жовтня. На вулиці замінюють усі інженерні мережі та облаштовують нове дорожнє покриття. Роботи виконує підрядна організація ТзОВ «Вельт Капітал». Загальна вартість становить 34,4 млн грн. Проєкт ремонту вулиці Яворницького розробило ЛКП «Інститут просторового розвитку».

Нові дати свят

З 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. Усі дати змістилися на 13 днів назад. 

Відтепер свято Покрови Пресвятої Богородиці та День захисника України відзначатимуть 1 жовтня. Про те, коли за новим календарем святкувати іменини у жовтні читайте у новині.

Lviv BookForum

Упродовж 4-8 жовтня у Львові відбуватиметься літературний фестиваль та книжковий ярмарок Lviv BookForum. Долучитися до нього можна наживо у Львові чи онлайн на сайті. Програму заходу можна переглянути у матеріалі.

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!