Військовий облік жінок. Що зміниться з 1 жовтня

9253 0
З 1 жовтня на військовий облік будуть зобов'язані стати жінки-медики, віком від 18 до 60 років.
Фото: Суспільне

Фото: Суспільне

З жовтня жінки з медичною освітою стають військовозобов'язаними і повинні будуть стати на військовий облік. Потрібно з’явитись до територіального центру комплектації та пройти необхідні процедури. Про це розповів представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський. 

У Верховній Раді запевнили, що мобілізація для жінок мирних професій залишається добровільною, а розширювати перелік спеціальностей для обов’язкової постановки на військовий облік наразі не планують. 

«Ухваленим законом фактично було надано рік на розробку відповідних підзаконних нормативно-правових актів. За цей час Кабмін підготував постанову, а Міноборони – наказ, яким запроваджено обов’язковий військовий облік жінок медичної та фармацевтичної спеціальностей із 1 жовтня цього року. Такий підхід не є якимсь новаторством, оскільки і в колишньому СРСР, і країнах західного світу жінки, що мають медичну освіту, як правило є військовозобов’язаними й підлягають відповідному обліку», – пояснив він.

Натомість для представниць так званих споріднених мирних професій військовий облік буде добровільним. Вони також зможуть з’явитися до ТЦК та пройти медкомісію. Як приклад спорідненої професії політик навів фах хіміка. 

Він також нагадав, що в Україні триває планова мобілізація, тож усі військовозобов’язані – незалежно від того, жінка чи чоловік, – отримують повістки й можуть бути мобілізовані тільки тоді, коли цього потребує план мобілізації. Наприклад, у випадку, коли необхідні люди для формування нових підрозділів або поповнення втрат. 

«Хочу нагадати, що не лише жінки є бойовими медиками, тож некоректно говорити, що буде мобілізовано багато жінок. В Україні продовжуватиметься планова мобілізація, просто розширюється перелік осіб, які можуть бути мобілізовані», – наголосив Веніславський.

Читайте також: Хто і за яких умов може звільнитися з військової служби восени

Зазначимо, що жінки, придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов'язаних з 1 жовтня.

Постановка на військовий облік зазначеної категорії жінок не означає, що йдеться про їх не мобілізацію. Зазначена інформація потрібна для узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі.

Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи. Військовий облік жінок 2023 регулюється наказом Міністерства оборони України від 07.02.2022 р. № 35.

Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби. Медкомісія у військовозобов'язаних жінок має проходити так само, як і в чоловіків, огляд роблять:

  • хірург;
  • терапевт;
  • невропатолог;
  • психіатр;
  • офтальмолог;
  • оториноларинголог;
  • стоматолог;
  • дерматолог.


Також жінки мають пройти ще огляд у гінеколога.

Крім того, заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання подають список щодо жінок, які мають стати на військовий облік до ТЦК, на території відповідальності яких вони розташовані.

Нагадаємо, 7 жовтня 2022 року Верховна Рада ухвалила в цілому закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік, який 21 жовтня підписав президент Володимир Зеленський. Згідно з актом, жінки, придатні до військової служби за станом здоров’я та віком, і які закінчили заклади професійної, фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!